ŠKOLA ZA PRIMER: Ministar Branko Ružić posetio Rekovac

Z. GLIGORIJEVIĆ 24. 05. 2021. u 15:31

ZA delimičnu rekonstrukciju Doma učenika Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu, kapaciteta 120 mesta, obezbeđeno je oko 4,5 miliona dinara, što će poboljšati uslove smeštaja, a atraktivnost obrazovnih profila privlačiće ne samo đake iz Rekovca, već i one iz gradova koji mu gravitiraju – ocenio je danas ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, koji je danas boravio u Rekovcu povodom Dana škole i školske slave Svetog Ćirila i Metodija. On smatra da će se ovde stvarati jedan nov kadar i da će već ove školske godine broj upisanih biti veći nego lane, jer je rekovačka škola „obrazovni centar za ovo polje edukacije“.

Foto: Z. G.

- Nakon obilaska ekonomije Poljoprivredno-veterinarske škole, na kojoj učenici stiču praktična znanja, koja ima i snažan kadrovski potencijal, zadovoljstvo mi je da kažem da je ona model po kome zaista možemo da odgovorimo potrebama tržišta. Ovo je poljoprivredni kraj i mislim da je upravo ova škola sa domom učenika, pored Svilajnca, Valjeva i još nekih, među najboljima u Srbiji. Vlada Republike Srbije, Ministaratvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo poljoroprivrede upravo ukazuju na prednosti koje ima Srbija, a jedan je od njih je svakako poljoprivreda – rekao je ministar Ružić i dodao da je za adaptaciju osnovne škole u Belušiću odobreno oko 6 miliona dinara.

Foto: Z. G.

Prema njegovim rečima, to je odgovor Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na potrebe i malih opština, jer obrazovanje mora biti dostupno svima, a uslovi u kojima deca uče, a profesori rade, moraju biti barem u nekoj meri ujednačeni. Zato su iz Fonda, koji je ove godine bio preko 750 miliona dinara, pomognute sredine kojima je to bilo najpotrebnije. U opštinama koje su nerazvijene, poput rekovačke koja, nažalost, spada u četvrtu kategoriju, „Vlada će biti što prisutnija i da pomogne u svim sferama društvenog bitisanja“.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević izrazio je zahvalnost zbog toga što su dobili dva važna projekta i nadu da će ove godine biti dovoljno đaka. On je dodao da je velika stvar kada jednu malu opštinu poseti neko iz Vlade, a projekti dokazuju da imaju odličnu saradnju.

- Od 2012. do 2017. godine uloženo je preko 2,5 miliona evra, a poslednja donacija Evrospke unije u mašinama i opremi pokazatelj je koliko je naša škola cenjena. Zbog toga pozivam đake da upišu smer kuvar, poljoprivredni, veterinarski i ekonomski tehničar, jer će imati uslove kao da su u nekoj beogradskoj školi – ocenio je direktor škole Ljubiša Stevanović.

Pogledajte više