GOREĆE NA "ŠATRIJEU": Đoković spreman za Cicpasa

Novosti online 08. 10. 2020. u 20:16

POSLEDNjA prepreka koju Novak Đoković (1) na putu do velikog nedeljnog finala na Rolan Garosu treba da preskoči biće sutra (posle 17.00) u polufinalu Grk Stefanos Cicipas (5).

Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

POSLEDNjA prepreka koju Novak Đoković (1) na putu do velikog nedeljnog finala na Rolan Garosu treba da preskoči biće sutra (posle 17.00) u polufinalu Grk Stefanos Cicipas (5).

Do sada su se na teniskom polju susretali pet puta. Dva puta je bio bolji jedanaest godina mlađi Grk, na njihovom prvom meču u Kanadi 2018. i godinu dana kasnije u Šangaju, dok je Srbin slavio triput, u Madridu 2019, između ta dva poraza, i u dva poslednja okršaja, na pariskom mastersu krajem prošle godine i ove godine u Dubaiju.

- Jedan je od najboljih igrača na svetu - nije štedeo Novak komplimente za svog protivnika. - Zasluženo je tamo gde se nalazi na rang-listi. Igra tenis svog života u poslednjih 12 meseci. Pobedio je na završnom mastersu na finalu svetske turneje. Rezultatima je vrlo dosledan na svim podlogama. Visok je, ima jak servis. Oružje su mu serva, forhend, bekend. Pravi mnogo spina. Izlazi na mrežu. Može da igra agresivno. Dobro se brani, jer se odlično kreće. Zaista je kompletan igrač. Jedan je od tenisera koji su najveći radnici.

Zna Nole šta predstoji.

- Očekujem, zaista, težak meč. Biće to veliki izazov za obojicu. To se, uostalom, i očekuje od polufinala na grend slemu. Spremate se na to da ćete igrati s jednim od pet ili deset najboljih igrača na svetu.

Zabrinuo je naš as svoje navijače na početku prethodnog meča, zbog zdravstvenih problema. Njegov tim je u četvrtak činio sve da ga stavi u pun pogon. Veoma ohrabruje to što se, kako je prethodni meč odmicao, osećao sve bolje, a na početku četvrtog seta i strgnuo veliki flaster s vrata i bacio ga u prašinu, kao da je, oslobođen, odahnuo.

- Nadam se da ću uspeti da se osećam najbolje i da ću odigrati najbolje što mogu - obećao je svojim pristalicama.

Pobeda u prethodnom kolu, i kada se nije osećao najbolje, pokazuje njegovu veliku snagu.

- Ima dosta elemenata koji čine celinu i koja rezultira velikim uspehom. Teško je izdvojiti jednu stvar, tajnu formulu, udarac ili nešto što piješ, jedeš, radiš, da ti čarobno donese magiju uspeha dugi niz godina. Reč je o posvećenosti, a pre svega osvešćenosti o životu i svemu što radiš.

Svestan je, kaže, da sve ono što čini van terena direktno utiče na njega na terenu, na njegov nastup, mentalni sklop, pripremljenost, oporavak.

- Izuzetno ozbiljno shvatam udeo svake misli, emocije i situacije u životu u mojoj teniskoj karijeri. Pogotovo u trenucima kada, na primer, treba da serviraš drugi servis na brejk loptu, na 4:4. Naravno, dogodi se i dvostruka servis greška, i mnogo toga drugog, ali da bi se konstantno podnosio taj pritisak, da bi ga savladao i prebrodio te prepreke, ipak je potrebno dosta i snage, i iskustva, i vere u sebe.

Bila je ovo prilika i da odgovori na pitanje da li se tu krije razlika između njega, Nadala i Federera s jedne strane, i svi ostalih, sa druge, da su najbolji kad je najteže.

- Svako može da ima dobru sezonu ili dve, ali nas trojica ih ređamo, eto, već petnaest godina. Pozitivno je to što i u ovim godinama nastavljamo da nižemo takve izvanredne rezultate. Na taj način motivišemo jedni druge. Kad vidim Nadala i Federera, uvek, nekako, ogledam svoj tenis u njihovom. Uvek se poredim, gde smo, kakva nam je forma, šta i koliko treba da uradim. Guramo tako i vučemo jedni druge i motivišemo se.

Bodre Novaka ovih dana i sa tribina u Parizu, što ga čini srećnim, posle potpune tišine koja je zbog virusa korona vladala prethodnih meseci.

- Atmosfera je izvrsna - odgovorio je Novak na pitanje "Novosti" da li nekoliko stotina ljudi koji imaju dozvolu da uđu na stadion, ipak, uspevaju da naprave dobru atmosferu za teniski spektakl. - Deluje osvežavajuće i pozitivno. Užitak je igrati i pred pet ljudi, pogotovo posle sablasne atmosfere u Njujorku, gde nije bilo dva čoveka na najvećem stadionu. Nadam se da je sve to privremeno. Imali smo priliku da i u Rimu doživimo publiku u polufinalu i finalu. Ovde je tako od prvog dana, doduše sa dosta ograničenim broj ljudi. Ali, bolje išta nego ništa! Može da se oseti atmosfera, pogotovo zbog činjenice da svi sede blizu terena.

Imaće sutra u čemu da uživaju. n

Pogledajte više