IGRAČI DOLAZE I ODLAZE, ROLAN GAROS JE VEČAN! - U nedelju počinje glavni turnir u odsustvu četrnaestostrukog osvajača Rafaela Nadala

Goran Čvorović

25. 05. 2023. u 08:00

Mnogo tuge izlilo se u Bulonjskoj šumi kada je Rafael Nadal saopštio da neće učestvovati u ovogodišnjem izdanju Rolan Garosa. Svi iskreni ljubitelji tenisa u ovom delu sveta ražalostili su se što Majorčanin neće biti u pohodu na neverovatnu petnaestu titulu na pariskom grend slemu.

Foto: Goran Čvorović

Naravno, to donosi i više šanse drugima, uključujući i našeg Novaka Đokovića koji će pokušati da osvoji treći Trofej musketara. Ipak, odsustvo Rafe je veliki događaj.

Španac koji s Noletom deli svetski vrh sa po 22 ukupno osvojena grend slema, zauvek je utisnuo pečat na pariskoj šljaci. Poslednjih deceniju i po, Rolan Garos s njim, i bez njega, nije ista stvar. Ovde ima i svoju statuu. Taj spomenik je, svakako, zaslužio.

Ovo je prvi put da od samog početka odsustvuje sa svog omiljenog turnira još od 2005. godine, kada je prvi put došao i odmah trijumfovao! Do sada se, tokom turnira, povukao samo jednom, 2016, zbog povrede ručnog zgloba. Izgubio je tek tri meča, prvi od Šveđanina Robina Soderlinga 2009. u osmini finala što je bila i do sada ostala prvorazredna senzacija. Jedini koji je uspeo da ga ovde pobedi dva puta bio je Novak Đoković, 2015. u četvrtfinalu i 2021. u polufinalu.

Sada će, po prvi put, od samog početka biti samo gledalac zbivanja u svojoj najdražoj teniskoj areni.

- Verovatno neću gledati svaki meč, ali ću svakako posmatrati ovaj Rolan Garos. Turnir će biti izuzetno zanimljiv i biću srećan da ga pratim - kazao je slavni "Bik iz Majorke".

Pokušao je i da relativizuje čitavu situaciju.

- Turniri ostaju zauvek, a igrači igraju i odlaze. Neprestano odlaze. Rolan Garos će bez ikakve sumnje ostati Rolan Garos, sa mnom ili bez mene. To je najznačajniji događaj na šljaci na svetu. I imaće, kao i svake godine, svog pobednika. To neću biti ja, već neko drugi. "Se la vi" – istakao je Rafa.

Ipak, nije isto sa njim ili bez njega.

- Sudbina Rafaela Nadala je čvrsto vezana za Rolan Garos koji je osvojio četrnaest puta i svakako će nam mnogo nedostajati - poručila je direktorka turnira Ameli Moresmo.

Bivša najbolja francuska igračica je istakla da je ovo, pre svega, tužna vest za Rafu.

- Veoma voli da igra ovde na Rolan Garosu. Možemo samo da zamislimo koliko je ova odluka bila teška za njega – dodala je.

Imala je i reči utehe za navijače:

- Žao mi je što gledaoci na Vratima Otej i svi ljubitelji tenisa neće biti u prilici da gledaju ovog izuzetnog šampiona na delu ove godine. Potrebno mu je vremena da se oporavi. Nadam se da ćemo ga videti ponovo ovde na Rolan Garosu sledeće godine.

Znatno oslabljen zbog povrede leve noge, bivši prvi reket sveta, koji trenutno zauzima 49. poziciju u teniskom karavanu, i sam se nada da će povredu da zaleči i dogodine se ponovo pojavi na najdražem stadionu u Bulonjskoj šumi. Da se oprosti simbolično i dostojno.

- Možda će to biti moja poslednja godina na terenu – već je upozorio.

Doći će, tada, ako bude mogao i samo da stoji. Jer, teško je zamisliti Rolan Garos bez njega, a kamoli oproštaj od Rafe, bez Rafe!

Povodom ovogodišnjeg izostanka, ređale su se reakcije.

- Ima mnogo razočaranja i žaljenja. Toliko sam želeo da Rafu ponovo vidim na Rolan Garosu. Ogroman je šampion koji je tokom čitave karijere pomerao granice – poručio je nekadašnji francuski teniser Fabris Santoro.

Oglasio se i Nadalov zemljak koga mnogi u budućnosti vide kao njegovog naslednika na terenu.

- Hrabro, Rafa! Bolno je i tužno to što ne možeš da budeš ovde. Nadam se da će 2024. biti tvoja velika sezona i da ćeš moći da se povučeš kao veliki šampion, što jesi – napisao je Karlos Alkaraz.

Nije ravnodušan bio ni Danil Medvedev:

- Nadam se da će se vratiti što je pre moguće, jer je reč o fantastičnom igraču, izuzetnom atleti, jednom od najboljih u istoriji. Nadam se da će odigrati još koji grend slem.

Medvedev, koji je jedan od velikih favorita ove godine, uz Alkaraza i Đokovića, dodaje i da Rafin izostanak otvara mogućnost za mnoge druge tenisere, jer bi bio favorit, čak i da je nastupio iako nije sto odsto spreman.

Izostanak Nadala je glavna tema i među navijačima koji su ovih dana došli na kvalifikacioni turnir. Gledaju one koji s odskakanjem prvih loptica pokušavaju da se domognu glavnog žreba, a već misle na veliko finale koje će bez Rafe biti neobično, ali, ipak, već viđeno.

- Naravno da smo razočarane što ga nećemo gledati. Šteta – kaže za "Novosti" Tifen, koja je s drugaricom Kamij došla da uživa i prvim ovogodišnjim teniskim predstavama.

Ipak, sa Nadalom ili bez njega, teniski život ide dalje. Iako je drugačije, sve je ovde isto kao pre. Početak kvalifikacija unosi leto u život Parižana. Boje se menjaju. Sve postaje jarko crveno, u saglasju sa mlevenom ciglom posutom po terenima. Iz futrola se izvlače skupocene sunčane naočari, na glavu spuštaju kačketi i šeširi, kremom namazana čela bride pod prvom vrelinom.

- Prava festivalska atmosfera – tačno konstatuje Gael, a vremenska prognoza za sledeće dane tome ide naruku.

Kao potvrda onoga što govori, sa prijateljicom je ispružila podlakticu na kojoj joj Gael, animator na Rolan Garosu, utiskuje efemernu tetovažu turnira. Izgleda kao prava.

Malo dalje, vrućinom omamljeni teniski hodočasnici unutrašnji hlad traže kod prodavca sladoleda. Posebno osmišljene ledene kreacije ove godine koštaju osam evra. Onaj obični, u starom dobrom kornetu, staje četiri i po.

Ko nije raspoložen za ovu slatku zanimaciju, može da se osveži i čašom šampanjca. Košta od 17 do 19 evra, zavisno od toga da li je klasičan ili ružičast. Za bocu od 75 centilitara treba izdvojiti 95 ili 105 evra, a za onu od litar i po – dvostruko više. Uživanje na Rolan Garosu je skupa zabava.

Između terena, gužva je skoro identična onoj koja se napravi kada počne glavni turnir. Organizatori su odredili vrlo pristupačne cene ulaznica za kvalifikacije, od svega 20 evra na dan, odnosno samo 10 za mlađe od 25 godina. To je možda jedino što je ovde jeftino. Istovremeno, uvek postoji prilika da se sretne neka bivša teniska zvezda ili naleti na trening aktuelnih šampiona. A i mečevi su krajnje zanimljivi, uz bliskost publike i igrača na terenu.  

Ovo je prilika i da se pazari poneki suvernir, pre nego što najtraženija roba bude razgrabljena. Kačketi sa novoosmišljenim retro logom koštaju 26 evra, majice s kragnicom 65, obične 37, torbica za plažu 18, majica za decu 27, papuče 40, šolja za kafu 18... Kreirana je, čak, i posteljina, za one koji budni sanjaju u bojama Rolan Garosa. Jastučnica košta 28 evra, a jorganski čaršav, zavisno od toga da li se sanja sam ili u društvu, od 110 do 160 evra.    

Prodaju se, naravno, i reketi. Najskuplja je replika Rodžerovog "pro stafa". Za ovaj crni biser u rukama treba izdvojiti 320 evra. Ali, njime malo ko od običnog sveta može duže da igra, jer je težak 340 grama. Najjeftiniji profesionalni reket može da se pazari za 220 evra. Organizatori su, kao i svake godine, ponudili i amaterske, veoma uspešno dizajnirane rekete u stilu turnira i koji koštaju 50 evra. Nisu, baš, za teren, ali jesu da se okače na zid, kao prisećanje da ste ove 2023. godine bili na Rolan Garosu.

NIČE KROV NA DRUGOM PO VELIČINI STADIONU

STADION Sizan Langlan, drugi po veličini na Rolan Garosu, dobio je ove godine novu siluetu. U toku je postavljanje krova, koji će biti defitivno završen za Olimpijske igre dogodine u Parizu. Trenutno je postavljena originalna metalna konstrukcija u obliku ćiriličnog slova P, a kada sve bude gotovo, nad glavama publike i igrača navlačiće se jedinstveni tekstilni krov. Cela operacija trajaće desetak minuta, pod uslovom da vetar duva brzinom manjom od 60 kilometara na sat. Biće ovo drugi natkriveni stadion na Rolan Garosu, posle centralnog.

NE DOLAZI NI MARI

Nedostajaće Rolan Garosu ove godine još jedna teniska zvezda, nekadašnji prvi reket sveta Endi Mari, koji je takođe odlučio da se povuče zbog povrede. Ipak, ovo odsustvo je, prirodno, manje odjeknulo od odustajanja Nadala, iako je značajno. Mari je ovde igrao u finalu 2016, kada ga je pobedio naš Novak Đoković i osvojio titulu. 

Foto: Goran Čvorović

Publika na kvalifikacijama za Rolan Garos

Foto: Goran Čvorović

Dopisnik Goran Čvorović

Foto: Goran Čvorović

Posteljina s logom Rolan Garosa
Pogledajte više