ĐOKOVIĆ NIKADA JAČE UDARIO NA ATP: Srbin otkrio šta mu smeta i šta pod hitno mora da se menja

Novosti online 02. 03. 2023. u 12:25

Najbolji svetski teniser Novak Đoković trenutno igra ATP turnir u Dubaiju, a nedavno je govorio i o pitanju nižerazrednih igrača koji se bore da žive od tenisa.

FOTO: Tanjug/AP

Srbin je tokom karijere pokazao da želi stalan napredak i da ništa sem toga ne vidi kao dobro kretanje jer je sve ostalo nazadovanje. Savladao je pomalo i neočekivano lako Talon Grikspora sa 6:2, 6:3 u drugom kolu turnira u Dubaiju (serija 500), a to kao da mu je dalo nešto više vremena da govori o ključnim teniskim pitanjima.

- Po mom mišljenju - sezona preduga i to već duže vreme govorim, posebno sad kad sam stariji nego pre deset godina. Mislim da možemo da reorganizujemo sezonu na bolji način. Malo je komplikovano, ali to je druga stvar. Ima mnogo interesa u svemu, pre svega tela u tenisu koja odlučuju o kalendaru. Generalno, tenis je u boljoj poziciji, ali moramo da iskoristimo potencijal na globalnom nivou koji imamo. Ne koristimo ga do maksimuma - rekao je Đoković novinarima posle pobede nad Griksporom.

- Ovo je jedan od najglobalnijih sportova, milioni ga gledaju. Kolektivno moramo bolje da uradimo na promociji tenisa. Ovo je popularan, istorijski sport. Marketinški i komercijalni nije ni blizu drugim globalnim sportovima.

Đoković je istakao da njegova organizacija PTPA sada ima potpunu infrastrukturu koja pokriva sve potrebne aspekte za jednu dobru organizaciju, a ističe da je svrha njihovog postojanja da "služe igračima". On i ne želi podele u sportu, ali je evidentno da se to dešava kada svi ne rade ka istom cilju.

- Nama na vrhu ide dobro, naravno. Ne mogu da se žalim što se mene tiče. Ali govorim u ime onih niskorangiranih koji se muče. PTPA je igračka organizacija, ali bi trebalo da bude globalna za sve. Pokušavao sam da pričam sa rukovodećim telima i organizacijama, da se udružimo i rešimo ovo zajedno. Nažalost, to se još nije desilo. Nadam se da hoće jer podele nisu nešto za šta se PTPA zalaže. Želimo jedinstvo, da predstavimo glasove više igrača koji se ne čuju, koji ne možete tako često da čujete ili vidite. Oni su većina, mi smo manjina. Nas 100-150. Imate na desetine hiljada drugih. Moramo da napravimo bolji sistem, da se može bolje živeti od toga. Ako ste 200. na svetu, ne možete da putujete sa trenerom. Idete sami. To nije dovoljno dobro - zaključio je Đoković svoje izlaganje.

BONUS VIDEO: SVI SU DALEKO IZA: Koga je Novak „prešišao“ po broju nedelja kao Broj 1

Pogledajte više