NOVAK ĆE OSVOJITI KALENDARSKI SLEM: Teniski stručnjak Goran Bubanj za "Novosti" poručuje da Đoković može do sva četiri trofeja u 2023. godini

S. RAJIĆ

31. 01. 2023. u 09:00

ZA TENISKOG stručnjaka Gorana Bubnja nema ni najmanje dileme - Novak Đoković će biti najbolji igrač "belog sporta" svih vremena, kada se gledaju statistički parametri.

FOTO: Tanjug/AP

Srpski as je u Melburnu osvojjio desetu titulu, odnosno 22. grend slem krunu u karijeri, a prema rečima iskusnog trenera do kraja 2023. godine može da dođe do brojke 25, odnosno da ispiše istoriju osvajanjem kalendarskog slema, koji mu je za dlaku izmakao pre dve sezone.

- Ove godine Novak može da osvoji sva četiri grend slema. Napravio je ključnu stvar dovođenjem u svoj tim Gorana Ivaniševića. Sa njim je uspeo da popravi servis, sa kojim je sada najbolji na turu. Da je to učinio ranije, mislim da bi već sada imao 30 titula na svom kontu - naglašava Bubanj u telefonskom razgovoru za "Novosti" značaj Ivaniševića u stručnom štabu.

U svom trofejnom ormanu Novak ima samo bronzu u singlu sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008, dok Nadal (singl) i Federer (dubl) imaju po zlato. Beograđaninu samo to odličje fali da bi kompletirao kolekciju svih najvrednijih pehara u ovom sportu.

- To će biti "argument" koji će isticati da mu ospore zvanje najboljeg. U tenisu su OI drugorazredno takmičenje. Taj turnir nije na nivou grend slemova ili mastersa, jer imamo samo po dvojicu predstavnika iz jedne zemlje. Novak je napravio grešku u Tokiju igrajući i miks dubl. Ali, ko zna, možda će žrtvovati nešto ako reši da po svaku cenu u Parizu 2024. juri zlato. Mislim da bi to mogao ujedno da bude i perfektan završetak karijere, ukoliko uspe ove godine da osvoji najmanje tri slema - ističe Bubanj.

Nema dilemu Bubanj da je Novak favorit na slemovima u Parizu i Londonu.

- Pitanje je koliko će se Rafa oporaviti, ne zna se ni koliko će on još gurati, jer se stalno vraća posle silnih povreda. Alkaraz je dečko koji je, po mom mišljenju, rano gurnut u vatru. Jedno je igrati dobro na nekoliko turnira, ali pitanje je u kojoj meri je sposoban da u 19. godini konstantno pruža vrhunski tenis. Tako da ne vidim ko može da ugrozi Novaka. Vimbldon može da manipuliše sa lopticama, ako daju neke koje odskačku više, i to može da pravi prevagu. Ali, i kad je imao prosečan servis, a sjajan ritern, pobeđivao je i osvajao titule. A, pogotovo sada, jer nema više igrača kao što su bili bombarderi Izner, Anderson...

Kada se pogledaju sve značajnije kolone, Đoković je na prvom mestu, ali će navijači dati konačan sud, pa tu naš as možda neće biti vodeći.

- Što se tiče statistike, nemam dilemu da će po svim parametrima biti najbolji. Imaće sigurno tri, četiri grend slema više od Nadala. Ipak, pola sveta voli Rafu, pola Federera, to je nešto što se nikada neće promeniti. Novak je odavno prešao tu barijeru. Zato igra najbolje u Australiji, jer tamo ima najviše naših navijača, za razliku od Rolan Garosa, gde su karte skupe pa nema mnogo Srba na tribinama, ili Vimbldona i Ju-Es opena - konstatuje Bubanj. 

BONUS VIDEO - Srđan Đoković proslavlja Novakovu titulu u Melburnu

Pogledajte više