NOVAK ĐOKOVIĆ SJAJNO OTVORIO AUSTRALIJAN OPEN Fantastično izdanje Srbina, prekrstio se, pa očitao Špancu lekciju

Aleksandar Ilić 17. 01. 2023. u 14:40 >> 14:40

NOVAK Đoković plasirao se u drugu rundu Australijan opena nakon što je savladao Roberta Karbaljesa Baenu rezultatom 3:0 (3:6, 4:6, 0:6). Španac je danas igrao preko granica svojih mogućnosti i može da se kaže - odigrao je meč karijere, ali nije to bilo dovoljno za podvig protiv Srbina koji je izašao po prvi put nakon godinu dana na "svoj" "Rod Lejver".

Tanjug/AP

Deo navijača pribojavao se kako će Novak Đoković biti prihvaćen od strane navijača u Melburnu, a oni su devetostrukog osvajača turnira u Australiji dočekali sa puno ljubavi.

Jedan od najzanimljivijih trenutaka u meču viđen je u drugom setu kada je Novak Đoković ubacio nešto što retko ubacuje. Loptica je udarila u mrežu, odlučila da pređe na drugu stranu. Srbin je pogledao ka nebu, podigao prst i prekrstio se!

Odmah po izlasku na teren Đoković je dočekan ovacijama, a tako je praćen i svaki njegov potez na terenu. Na trenutke atmosfera je bila kao na mečevima Dejvis kupa.

Na startu prvog seta obojica su servirali odlično i publici dali razloga za oduševljenje. U petom gemu Španac je čak imao tri brejk lopte, ali nije iskoristio greške Novaka Đokovića koji je potom došao do 12 vezanih poena, pritom i brejka koji je do kraja seta čuvao, a osvojio ga je za 42 minuta.

Tanjug/AP

Na startu drugog seta odmah je Novak Đoković imao brejk loptu. Uspeo je da je spase i dođe do uvodnog gema. Jedna zanimljiva scena viđena je u petom gemu drugog seta. Đoković je pogodio vrh mreže, lopta je prešla na drugu stranu. Pogledao je ka nebu i prekrstio se, nakon toga podigao je prst ka nebu.

Nije bilo brejka u prvih šest gemova. Obojica su čuvali servise, a Španac je igrao daleko iznad svojih mogućnosti. U sedmom je tri puta igrano izjednačenje, pritiskao je Srbin na servis rivala, na kraju uspeo je i da dođe do brejka!

U narednom ga je i potvrdio. Servirao je Španac za ostanak u prvom setu, a uspeo je samo da ga produži za jedan gem, jer je Đoković već u narednom upisao 2:0 u setovima.

Na startu trećeg seta Đoković je delovao znatno motivisaniji, te je odlučio da "ubaci u petu". Dobio je tri brejk lopte odmah na startu. Iskoristio je prvu. U nastavku je potvrdio brejk, a pitao se za sve i u trećem gemu, gde je još jednom napravio brejk, iskoristio je drugu od tri brejk lopte, te nakon 12 minuta imao je 3:0.

Tanjug/AP

Probudila se u nastavku srpska "zver", te je Španac mogao samo da mu na mreži pruži ruku nakon impresivne igre u trećem setu.

ĐOKOVIĆ - KARBALjES BAENA 6:3, 6:4 6:0

6:0 - U istom ritmu je i završio Đoković meč. Tri brejk lopte, iskoristio je prvu.

5:0 - Novi gem u kojem Novak ima dve brejk lopte. Koristi drugu brejk loptu. Servirao je Španac, Novak neverovatno riternirao i pogodio samu liniju.

4:0 - Probudila se zver, Novaku ne može da parira u ovim trenucima Španac. Dvanaest vinera Đoković je imao u trećem setu, naspram nijednog rivala.

3:0 -BREJK!  Ima Novak ponovo tri brejk lopte. Prvu nije iskoristio.

2:0 - Potvrdio je Đoković brejk, sada se na terenu za sve pita on.

1:0 BREJK! "Nulom" na servis rivala Đoković je osvojio brejk. Deluje odlično, kreće se znatno bolje nego u prva dva, čini se da je zadnja loža "legla" na svoje mesto. Bolje trči, više se kreće...

DRUGI SET 6:4

6:4 - Đoković je odservirao as na početku gema. Gleda rival ka svom boksu, odmahuje glavom u neverici, ali Đoković sjajno servira u trećem setu. Tri set lopte za Novaka, koristi prvu.

5:4 - Uspeva Španac da produži set, servirao je još jednom dobro, nije se mnogo trošio, ali sada je na servisu Srbin.

5:3 - Nakon osvojenog brejka Đoković se nije mnogo trošio na servis. Ponovo je pokazao da ume da smečuje. Na kraju, uspeo je Novak da potvrdi brejk.

4:3 - Nestvarna razmena od 28 udaraca na 15:15 obojica su izmamljivali uzdahe navijača, a skraćenom loptom slomio je ritam rivala Đoković, da bi posle i poentirao. Odgovorio je Španac asom. Usledio je potom još jedan. Divno, izašao je Đoković na mrežu, izgradio poen - izjednačenje. I trećem izjednačenju Srbin uspeva da dođe do brejk lopte.

3:3 - Đoković je došao do tri gem-lopte, nije iskoristio prvu, jeste drugu. Lako je došao do gema.

2:3 - Pogodio je lopticom vrh mreže Novak, ona je prešla na polovinu rivala, a Novak je pogledao ka nebu, odlučio da se prekrsti i zahvali Bogu na tome. Uveo je Đoković gem u igru na razliku. Sačuvao je Španac servis.

PROČITAJTE JOŠ: SRAMOTNO! Dvolični Australijanci, Novak Đoković "dočekan raširenih ruku", a ne prenose njegove mečeve

2:2 - Đoković dobija naredni gem nakon velike borbe.

1:2 - Momak rođen na Tenerifama ne pamti da je u karijeri ovako servirao. Španac dolazi do tri gem-lopte, spasava prvu Đoković. Nekada osmi junior sveta, nikada do sada nije bio u top 70. Još jednom servisom dolazi do gema.

FOTO: Tanjug/AP

PROČITAJTE JOŠ: NESVAKIDAŠNjA SITUACIJA: Đoković tokom meča hitno otrčao sa terena... (VIDEO)

1:1 - Velika borba u drugom gemu. Loše je odigrao Đoković na mreži, Španac je uspeo da spreči dve gem-lopte - izjednačenje. Na kraju, Đoković as udarcem upisuje prvi gem.

0:1 - Duga razmena obeležila je početak drugog seta, a poznato je da srpski as to voli. Iskusio je i Karbaljes Baena zbog čega treba to da izbegava. Na startu odmah brejk lopta za Đokovića.

Tanjug/AP

PRVI SET 6:3

6:3 - Đoković potom još jednim servisom sa "nulom" dobija prvi set.

5:3- Novim loptama servira Španac. Okuražio se Karbaljes Baena, igra preko granica svojih mogućnosti, a zbog pogođene linije tapšao je i Đoković. Nakon toga dve gem-lopte za Baenu. Prvu iskoristio nije. Drugu jeste. Sada će Đoković servirati za prvi set.

FOTO: Tanjug/AP

5:2 - Neverovatno, serija se nastavila i u ovom gemu, 12 vezanih poena Đokovića. Ipak, do 13 nije došao. Imao je tri gem-lopte, rival spasava prvu. Sada i drugu Baena spasava, ne i treću, usledio je dobar servis koji nije uspeo da isprati Karbaljes Baena koji će servirati za ostanak u prvom setu

4:2 - Nastavlja Novak u istom ritmu. Osvaja osmi poen u nizu, sada on ima tri brejk lopti. BREJK! 

3:2 - Ko je ovo mogao da očekuje nakon prva dva gema na servis Srbina. Tri vezane brejk lopte ima Roberto Karbaljes Baena. Đoković savršeno servira, potom izlazi na mrežu i spasava prvu brejk loptu. Ono što brine jeste da Đoković ima šest neiznuđenih grešaka u pet gemova. Ipak, još jednom je igrao na sigurno i servisom spasio brejk loptu, a potom i treću. Vezao je četiri poena Srbin i došao do gem prilike koju još jednom koristi sjajnim servisom!

2:2 - Novi dobar gem na servis Karbaljesa Baenu, imao je dve gem-lopte, kada je krenuo da radi odličan ritern Đokovića, dva puta se Srbin branio od fantastičnih smečeva, prvi put je odbranio, a nakon toga poslao lopticu u mrežu - izjednačenje. Od sigurnog gema Baena je došao do situacije da mora da spasava brejk loptu. Promašio je potom polje Novak, poslao je loptu daleko iza linije.

2:1 - Na svoj servis Novak Đoković odlično igra, Karbaljes Baena isto tako dobro riternira, ali ipak kontrolu ima Srbin.

PROČITAJTE JOŠ: AUSTRALIJA DOČEKALA SVOG "KRALjA": Đoković je ovako dočekan na Rod Lejver arenu pred prvi zvanični meč

1:1 - Dobio je Španac bez većih problema uvodni gem.

1:0 - Novak Đoković dočekan je ovacijama na stadionu "Rod Lejver", a prvi poen na svoj servis osvojio je takođe uz oduševljenje publike. Odmah na startu dve gem-lopte za Srbina. Iskoristio je prvu.

Tanjug/AP

Tanjug/AP

Mečevi su nešto ranije prekidani zbog prevelike vrućine, a tokom popodnevnih termina organizatori imaju drugi problem - jaka oluja pogodila je Melburn.

Foto: AP

Novak je nedugo pred početak meča izašao na zagrevanje, a i sada mu je butina bila bandažirana.

Novak Đoković imao je 2022. godine dosta problema u Australiji. Prvo mu je odbijena viza data na osnovu medicinskog izuzeća, držan je u hotelu za migrante, a potom je i deportovan iz zemlje u kojoj je do sada devet puta osvajao grend slem.

Ipak, trijumfalno je Novak završio sezonu osvajanjem završnog mastersa, a počeo novu trofejom u Adelejdu. Tamo je dočekan na fantastičan način, a navijači su svoju ljubav ka Srbinu pokazali i na egzibicionom meču sa Nikom Kirjosom pred punim tribinama "Rod Lejver" arene.

Najbolji teniser Srbije pohod ka jubilarnoj desetoj tituli u Melburnu počinje duelom sa Špancem Robertom Karbaljesom Baeneom koji je trenutno 75. teniser na listi.

Srpski i španski teniser su se do sada samo jednom sreli na terenu u avgustu 2019. godine na Ju-Es openu, kada je ubedljivo sa 3:0 pobedu odneo Novak Đoković.

Novakovog protivnika detaljnije možete da upoznate u posebnom tekstu.

Čelnici Australijan opena zabranili su ruske i beloruske zastave tokom turnira, iako su pre početka istog dozvolili nošenje na stadionu pod uslovom da ih ne koriste i ne ometaju igru.

BONUS VIDEO: Aleks Koreča za Novosti o "velikoj trojci": Ono što su uradili ravno je čudu

Pogledajte više