ĐOKOVIĆ SE VRAĆA NA PRVO MESTO POSLE MELBURNA? Evo šta je potrebno Novaku da svrgne Alkaraza - jedan igrač može da mu pomrsi račune

Novosti online 08. 01. 2023. u 12:45

NAJBOLjI teniser svih vremena Novak Đoković trijumfalno je započeo 2023. godinu, pošto je u finalu ATP turnira Serije 250 u Adelejdu savladao Amerikanca Sebastijana Kordu sa 2:1, po setovima 6:7(8), 7:6(3), 6:4. Ova titula donela mu je 250 ATP bodova i povećala mu šanse da se već posle Australijan opena vrati na prvo mesto ATP liste.

FOTO: AP/Tanjug

Pre početka ovog turnira novak je imao tačno 2000 poena manje od trenutno vodećeg Karlosa Alkaraza. Pošto je Španac u toku nedelje objavio da neće nastupati u Melburnu, tako je izgubio priliku da brani 90 bodove od prošlogodišnjeg četvrtog kola.

Novak ne brani bodove jer nije ni nastupao što znači da bi i bez bodova iz Adelejda pobedom u Melburnu stigao Alkaraza, a zbog više osvojenih grend slemova u poslednje 52 nedelje (bilo bi 2:0) pretekao bi ga na ATP lestvici.

To međutim, ne bi značilo i sigurno prvo mesto, pošto prilikuj da postanu broj 1 imaju još dvojica tenisera, a jednom od njih, pod određenim uslovima, biće dovoljno i finale da spreči Noletov povratak na čelo.

Jedan od njih je Kasper Rud, koji je i krajem prošle godine imao priliku da to postane, da je osvojio Ju-Es open, a drugi je Stefanos Cicipas.

Iako je trenutno na listi ispred Norvežanina, Grka i srpskog asa, Rafael Nadal neće imati priliku da se bori za povratak na čelo ATP karavana jer brani titulu iz Melburna.

Rud bi mogao da se popne na vrh čak i ako ne osvoji titulu u Melburnu, dok Novak i Cicipas moraju da osvoje prvi grend slem sezone.

Ali da bi Rudu plasman u finale bio dovoljan za titulu mora da se ispuni jedan od dva uslova - ili da drugi finalista ne bude Novak ili da Norvežanin prethodno osvoji turnir u Oklendu, u kom slučaju Noletu ni titula ne bi bila dovoljna za povratak na presto!

Taj turnir se igra od ponedeljka, a Rud u drugom kolu čeka boljeg iz duela Španca Munara i našeg Lasla Đerea. Eto, zbog toga je bilo posebno važno da Novak osvoji turnir u Adelejdu.

Australijan open ove godine igraće se od 16. do 29. januara. Prvi nosilac je Nadal, drugi Rud, treći Cicipas, a četvrti Novak.

BONUS VIDEO - PEČAT NAJBOLjEG: Koje rekorde juri Novak Đoković?

PEČAT NAJBOLJEG: Koje rekorde juri Novak Đoković?
Pogledajte više