ĐOKOVIĆ KROJI VRH ATP LISTE: Novak ne može godinu da završi na broju jedan ali je možda pomogao svom najvećem rivalu da to ostvari

Novosti online 05. 11. 2022. u 22:13

DO KRAJA teniske sezone 2022 ostalo je da se odigraju finale mastersa u Parizu i Završni turnir u Torinu, a u trci za igrača koji će Novu Godinu dočekati kao prvi na ATP listi ostala su trojica igrača.

Foto: Profimedia

To su trenutni lider Karlos Alkaraz, njegov sunarodnik Rafael Nadal koji zauzima drugu poziciju i Grk Stafanos Cicipas, koji je trenutno peti na ATP listi, ali će od ponedeljka biti treći jer će zahvaljujući plasmanu u polufinale Pariza preteći KAspera Ruda i Danila Medvedeva.

Alkaraz je zvanično završio sezonu i ostaće do kraja godine na 6820 bodova koje će imati na listi od ponedeljka. To je tačno hiljadu više od Nadala koji će imati 5820. To znači da je Rafi, da godinu završi ispred Karlitosa potrebno ili da osvoji titlu u Torinu, bez obzira na broj pobeda u grupi, ili da izgubi u finalu, ali uz sve tri pobede u grupi.

Ukoliko se to desi, Rafa će se izjednačiti sa Pitom Samprasom po broju godina koje su završili na broju jedan sa šest (Novak je rekorder sa sedam, Federer i Konors imaju, kao i Nadal trenutno, pet), ali će oboriti Noletov rekord kao najstariji broj jedan u istoriji.

Postoji mogućnost da na kraju godine dva Španca imaju isti broj bodova (6820) u kom slučaju bi broj jedan postao Nadal jer bi imao više bodova osvojenih na grend slemovima, mastersima i Završnom turniru, zbirno.

Cicipas ima gotovo 1500 poena manje od vodećeg Alkaraza što znači da mu je eliminacijom u polufinalu Pariza ostalo samo da se nada prvom mestu na kraju godine, pošto će to postati samo ukoliko ostvari sve pobede u Torinu.

Grk je jednom osvojio ovaj turnir, 2019. godine, ali je na putu do trofeja zabeležio jedan poraz, bilo je to u grupi od Rafaela Nadala. Naredne dve godine nije izlazio iz grupe.

A da je kojim slučajem pobedio Novaka, Cicipas bi bio u mnogo boljoj poziciji jer bi imao 340 a u slučaju trijumfa u finalu i svih 740 bodova više nego sad. u tom slučaju bi i on uz poraz ili čak dva mogao da se nada prvom mestu na kraju godine.

Svemu ovome treba dodati i da Međunarodna teniska federacija bira šampiona sveta u tenisu, a ne ATP i da se nekoliko puta desilo da prvi sa ATP liste na kraj ugodine nije postao i šampion sveta (Đoković je 2012. proglašen za šampiona iako je Nadal bio Broj jedan na kraju godine, a Novaku je Aj-Ti-Ef uskratio titulu na kraju 2020. godine zbog smanjenog broja turnira izazvanih korona lokdaunom.

BONUS SADRŽAJ

Da li ste znali da je Novak Đoković u svojoj knjizi izneo plan kako da za samo četrnaest dana transformišete i telo i život? Uz nedeljni jelovnik, korisne savete za poboljšanje varenja i izvrsne recepte koji se lako pripremaju, lako ćete se osloboditi viška kilograma i poboljšati zdravlje. Novak vam otkriva i lake vežbe za razgibavanje, iste one koje i on radi pre svakog meča. 

Naručite onlajn svoj primerak knjige "Serviraj za pobedu" i krenite stopama najboljeg na svetu.
 

Takođe, još jedna knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče".

Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Poručite još danas vaš primerak ovog remek dela koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.


BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pogledajte više