SRAMAN POTEZ BRITANACA: Nisu se smirili dok nisu oterali Rusa

Novosti online 13. 10. 2022. u 11:07

Ema Radukanu, britanska teniserka, raskinula je saradnju sa ruskim trenerom Dmitrijem Tursunovom posle manje od tri meseca zajedničkog rada.

Tanjug/AP

Rus je bio četvrti trener koga je Radukanu promenila u poslednjih 18 meseci, a zbog saradnje sa Tursunovom trpela je veliki pritisak britanskih vlasti.

Od početka saradnje sa Rusom, Britanci su vršili veliki pritisak na mladu Emu da promeni trenera, a teniserka je na kraju donela odluku da zaposli petog trenera u prethodnih 18 meseci.

Pre manje od tri meseca, nekoliko dana po završetku Vimbldona, Radukanu je objavila da će sarađivati sa Tursunovom koji je prethodno radio sa Anet Kontavejt i pomogao joj da dođe do drugog mesta na VTA listi.

Britanska javnost od početka saradnje oštro kritikuje teniserku koja ima samo 19 godina. Čim je Ema objavila vest o novom treneru, oglasio se Kris Brajant, predsednik sveparlamentarne grupe za Rusiju, koji je mladoj šampionki poručio da će biti "iskorišćena za rusku propagandu".

- Kremlj će ovo prikazati kao dobar marketing i naznaku da je Ujedinjeno Kraljevstvo baš briga za situaciju u Ukrajini, tako da će biti prava šteta ako Ema nastavi sa ovim - rekao je Brajant za britanski „Telegraf sport“.

Ponadali su se Britanci da će zaplašiti mladu Emu, ali pošto nisu, usledilo je novo oglašavanje, ovoga puta Džulijana Najta, šefa parlamentarne komisije za Kulturu, medije i sport.

Rajt je otišao toliko daleko da je tražio da Teniski savez Velike Britanije reaguje na odluku Radukanu.

- Iritantno je videti ruskog trenera da trenira najbolju britansku teniserku. Nadam se da će Savez pokazati minimalno liderstva i savetovati Emu koji je najbolji izbor za nju - oglasio se Najt.

Na kraju su uspeli, Radukanu je oterala Tursunova.

BONUS VIDEO: Gordan Petrić otkrio kako se kladi s drugarima i zašto ima besplatne ručkove

Pogledajte više