AU, OD OVOGA SE VRTI U GLAVI: Isplivale neverovatne brojke bankovnog računa! Rodžer Federer napravio imperiju, a novac će tek pristizati

Novosti online 17. 09. 2022. u 22:15

Od 90 miliona evra, koliko je prema izveštaju Forbesa iznosila njegova zarada u prošloj godini, Roger Federer je sa teniskih terena doneo tek nešto više od pola miliona. U 2021. problemi sa povredama već su počela uzimati maha, uspeo je odigrati tek pet turnira i nagradni fondovi bili su jedva primetna stavka u njegovoj krajnjoj računici.

FOTO: AP

Sada kad je otišao u sportsku penziju, poslovno carstvo moglo bi samo bujati. "Blick" piše da su za Federera "zlatni dani pred vratima", jer sada dolazi vreme kada će moći potpuno da se posveti sponzorima, čiji interes ne jenjava.

Bogatstvo koje se trenutno procenjuje na oko 415 miliona evra moglo bi u dogledno vreme narasti i na preko 600,  a to će zavisiti od toga koje će saradnje 41-godišnjak prihvatiti.

Forbes je nedavno izračunao da je Federer tokom karijere na sponzorima zaradio otprilike milijardu evra - radi se o iznosu pre oduzimanja poreza i menadžerskog procenta - kao i da je po toj stavci još uvek najplaćeniji svetski sportista, ispred Lebrona Džejmsa. Nadal je, primera radi, od sponzorskih ugovora u karijeri ubrao "tek" oko 500 miliona, a Đoković oko 470 miliona dolara.

Foto: AP

Zbog čega Federer i dalje uživa takav status megazvezde, za "Blick" je objasnio Emanuel Probst, šef firme "Jura" koja proizvodi aparate za kafu i već 16 godina sponzoriše  "Čarobnjaka iz Bazela".

- Letos smo ga zamolili da nastupa na jednom našem internom prodajnom događaju i kad se pojavio tamo, ljudi su jednostavno poludeli. Rodžer će ostati naš ambasador, kraj karijere tu ništa ne menja. Naprotiv, sad će imati još više vremena, što je velika prednost - kaže Probst.

Federer je već dugo aktivan kao ambasador švajcarskog turizma, a bacio se i u razvijanje i dizajn patika marke "On". Tu je i brend "RF", čija popularnost, tvrde stručnjaci, do daljnjega sigurno neće padati.

Na popisu Federerovih sponzora trenutno je 12 multinacionalnih kompanija: Sunrise, Credit Suisse, Rolex, Barilla, Lindt, Mercedes, Moët & Chandon, Wilson, NetJets, Rimowa, Jura i Uniqlo. Poslednji je japanski proizvođač sportske opreme, a samo će mu taj ugovor do kraja 2028. godine doneti više od basnoslovnih 300 miliona evra.

BONUS VIDEO:  POBEDNIČKA PARADA "KRALjEVA": Fudbaleri Reala na ulicama Madrida proslavili 14. titulu prvaka Evrope

Pogledajte više