NIJE SAMO TROFEJ ULOG: Petorka juriša na prvo mesto ATP liste

S. R.

29. 08. 2022. u 10:00

POČINjE bitka u Njujorku za poslednji grend slem pehar u sezoni. U Americi neće biti Novaka Đokovića zbog dobro poznatih vakcinalnih pravila, ali će iz druge perspektive sve prštati u Velikoj jabuci.

FOTO: EPA

Čak pet tenisera može po okončanju turnira da se nađe na prvoj poziciji - Danil Medvedev, Rafael Nadal, Stefanos Cicipas, Karlos Alkaraz i Kasper Rud. Iz ove matematičke zavrzlame ispada trenutno drugi teniser planete Aleksandar Zverev, koji zbog povrede neće nastupati na Ju-Es openu.

Na pol-poziciji da se vrati na prvo mesto na rang-listi nalazi se Nadal, koji nije igrao prošle sezone. Ipak, osim tog motiva da se nađe na čelu prvi put još od 1. februara 2020. godine, ima jedinstvenu priliku da odmakne Đokoviću na dva grend slem trofeja više (trenutno 22 naspram 21).

Ipak, pita se i mlađa garda, istoriju na terenima "Flešing medouza" mogao bi da ispiše Karlos Alkaraz. Godinu proboja 19-godišnjak bi mogao da kruniše zasedanjem na ATP presto i time sruši rekord Lejtona Hjuita, kojem je to pošlo za rukom 2001. sa samo 20 godina i osam meseci. Za poduhvat koji bi ga uveo u anale "belog sporta", momku iz Mursije potrebna je prva grend slem kruna u karijeri.

U celoj matematičkoj zavrzlami ne treba otpisati ni aktuelnog broja jedan Medvedeva. Iako na papiru ima najteži zadatak, pehar koji je podigao prošle sezone ne mora da odbrani, ali da bi produžio boravak na prvom mestu liste na kojem je konstantno od 13. juna, finale je obaveza. Žreb je spojio u isti deo Rusa i još neke pretendente - Cicipasa i Ruda. Ukoliko ne bude iznenađenja, Grk i Norvežanin mogu da se sretnu u četvrtfinalu.

Na terenu Filip i Aleksandra

PRVOG takmičarskog dana na Ju-Es openu na terene "Flešing medouza" će izaći dvoje naših predstavnika. Filip Krajinović igraće protiv Aleksa de Minora na terenu broj sedam, a susret ne bi trebalo da počne pre 19.30. Najbolja srpska teniserka Aleksandra Krunić ide na megdan Ruskinji Eleni Avanesijan, meč je na programu oko 23 sata.

Serenina labudova pesma

DANAS će se na terenu naći i Serena Vilijams. Još ranije je poznato da se Amerikanka oprašta po završetku nadmetanja, a možda poslednji singl meč u karijeri igraće portiv crnogorske teniserke Danke Kovinić.

BONUS VIDEO: Novak Đoković u društvu Željka Obradovića na meču košarkaša Srbije i Grčke

Pogledajte više