ZAPADU SMETA ŠTO JE SRBIN U NAJOTMENIJEM SPORTU - NAJBOLJI: Francuski pisac Patrik Beson o hajci na Đokovića

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

28. 08. 2022. u 09:00

SRBIN je rekao ne. Tako piše Patrik Beson. Slavni francuski pisac posvetio je svoje najnovije delo Novaku Đokoviću, njegovoj borbi da pošalje poruku da je svako slobodan u izboru da izgradi svoj šampionski put.

Foto G. Čvorović

Iz svega toga, izviru i oda Srbiji i čoveku koji je našu zemlju proslavio širom sveta. O svojoj knjizi, o Novaku, ali i zamršenim svetskim tokovima u sportu i politici govori Beson u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti".

- Niko, pa ni ja, nije shvatio zašto je Novak Đoković zbog vakcine doveo u opasnost svoju karijeru, sportsku sudbinu, međunarodni ugled. Došao je u situaciju da bude, na neki način, odbačen, dok je pre toga odavao sliku nekoga ko je voljen. Nisam razumeo zašto se tako poneo. Onda sam, razmišljajući, i pre svega konsultujući dokumentaciju, shvatio da nije mogao da odluči drugačije! Inače, to bi bilo suprotno njegovoj etici, idejama, načinu na koji vodi računa o svom telu. Ta vakcina, jednostavno, protivureči Novakovom načinu života - ističe Beson.

Foto Tanjug

To je, dakle, knjiga o Đokoviću i vakcini?

- Ne baš! Da bi se stiglo dotle da odbije vakcinisanje, trebalo je najpre da ispričam kako je do toga došlo, koji je put prešao, kako je potpuno promenio ishranu, nadgledao svoje telo na drugačiji način, zbog čega je i uspeo da dobije toliki broj mečeva u životu.

Nije reč o romansiranoj biografiji?

- Radi se, moglo bi se reći, o eseju. Nije roman, nema ničeg romanesknog niti imaginarnog u ovom tekstu. Sve što sam napisao, stvari su koje poznajemo iz njegovog života, ali ih slabo poznajemo.

Zbog čega naslov "Odbijam"?

- Jednostavno, odbio je da se vakciniše, rekao da ne želi da u svoje telo, o kome toliko vodi računa, unese strano telo za koje ne zna kakve bi reakcije u njemu ono moglo kasnije da proizvede.

Kako ste došli na ideju da napišete ovu knjigu?

- Video sam da na Zapadu nisu previše pokušavali da razumeju zašto je Novak tako postupio. Vakcina je viđena kao apsolutno oružje protiv kovida 19. Mnogi su, zato, bili ljuti na najboljeg igrača na svetu kada je odbio da je primi. Nisu razumeli zbog čega.

Rekao sam sebi: dobro, hajde da pokušamo da razumemo zašto je to uradio. I, u knjizi sam ispričao to što sam otkrio.

Šta, lično, mislite o vakcini protiv korone?

- Ništa naročito! Apriori, imala je određenu korist u slabljenju epidemije. U svakom slučaju, omogućila je vakcinisanima da imaju relativno normalniji život u odnosu na one koji se nisu cepili. Treba biti naučnik na veoma visokom nivou da bismo danas mogli da donesemo procenu o vakcini. Ukratko, recimo da je ljudima omogućila da izađu iz karantina u kome je život bio nesnosan.

Jeste li se i vi vakcinisali?

- Naravno! To iznosim i u knjizi. Ali, ja nemam 35 godina, moje telo nije savršeno. Đokovićevo telo je izuzetno. Radi na njemu, okružen stručnjacima, lekarima, nutricionistima, tražeći, na neki način, perfekciju. Nije hteo da unese u takvo telo bolest. A vakcina jeste to, bolest, jer unosiš u telo bolest da bi razvio antitela. Uostalom, nije jedini koji je to odbio da uradi.

Foto Ž. Knežević

Novak neće igrati ni na Ju-Es openu?

- Propustiće, u ovim godinama, više grend slemova. Možete samo da zamislite pritisak koji zbog toga trpi. Mislim da u svemu tome ima i male "osvete" Amerikanaca prema Srbima. Ne treba smetnuti s uma i da je u konfliktu s ATP zato što je osnovao svoje tenisko udruženje.

Znači, nije sve u vakcini, ima još nečega u celoj ovoj priči?

- Čini mi se! Mnoge je, izgleda, iznerviralo to što je jedan Srbin najbolji u najotmenijem evropskom sportu.

Ko je za vas Novak Đoković?

- Fantastična ličnost, posle svega što je uradio u svojoj karijeri. Jedini je teniser, uz Agasija, koji je sposoban da piše svoj dnevnik!

Kroz priču o Novaku, osvrćete se i na Srbiju?

- Normalno je da to za Srbiju predstavlja određenu vrstu drame i preokupacije, jer pokušavaju nepravedno da povrede njenog šampiona. Novak je simbol uzdizanja Srbije.

Slušali smo godinama o dramama, tragedijama, a onda se pojavio on, i sa njim nešto veoma pozitivno za celu zemlju. Ako se dirne u to, jasno je da Srbi osećaju bol.

AVGUSTOVSKI PARIZ

A OVE poslednje avgustovske dane provodite u Parizu. Kako biste opisali Pariz krajem avgusta?

- Kao apsolutno uživanje! Vreme je idealno, grad fantastičan, gradski prevoz prijatan i poluprazan. Hiljade ljudi dolaze iz inostranstva da vide ovakav Pariz i to zaista nije vreme kada iz njega treba otići.

U SEPTEMBRU

KNjIGA "Đoković: Odbijam - Rat zvezde" gotovo istovremeno izlazi na francuskom i na srpskom jeziku, u prevodu Tatjane Šotre. U srpskim knjižarama bi trebalo da se pojavi već tokom septembra.

Pogledajte više