NADAL NEDOZVOLJENIM SREDSTVIMA OSVOJIO ROLAN GAROS? Oglasila se VADA: "To je pitanje sportske i medicinske etike"

O. M. 10. 06. 2022. u 15:39

SVETSKA antidoping agencija (VADA) oglasila se povodom glasina da je Rafael Nadal koristio nedozvoljena sredstva kako bi "umrtvio" stopalo tokom pohoda na 14. pehar na Rolan Garosu.

FOTO: AP

Direktor VADA Olivije Nigli odbacio je ove optužbe na račun Španca.

Celu ovu pometnju izazvali su upravo Nadal i VADA. Španac zbog toga što je sam govorio o metodama koje je koristio za umrtvljenje nerva u stopalu koje ga muči zbog Vajs-Milerovog sindroma, a Svetska antidoping kontrola zbog podatka koji je isplivao u četvrtak u kome se vidi da je El matador teniser koji je najređe od svih bio podvrgavan antidoping testovima.

- Ako se neki proizvod nalazi na spisku zabranjenih proizvoda, to znači da utiče na performanse, da je loš za zdravlje i da je u suprotnosti sa sportskom etikom. Injekcije anestetika nisu zabranjene i to nije naš previd. Postavilo se pitanje, raspravljalo se o tome, nema ih na spisku jer ne poboljšavaju performanse i u osnovi nisu loše - tvrdi Nigli.

Iz tog razloga VADA ne vidi ništa loše u Nadalovom tretmanu i korišćenju istih na Rolan Garosu i tvrdi da to nije razlog njegove pobede.

- Je li to dobra medicinska praksa? Je li prihvatljivo da elitni sportista dobija injekcije pre nastupa? To je rasprava između lekara i rasprava o medicinskoj etici. Rafael Nadal osvojio je 14 titula na Rolan Garosu. Ako je osvojio trinaest bez injekcija, verovatno nije zbog njih osvojio četrnaestu - zaključio je Nigli.

BONUS VIDEO - Veličanstveni Novak Đoković

 


 

Pogledajte više