SRBINU OTKUCAO SAT: Poslednja sedmica Novaka Đokovića na prvom mestu, a onda kreće sunovrat

Novosti online 06. 06. 2022. u 08:03

KADA pogledate sledeće sedmice ATP listu, neće vam biti dobro. Novak Đoković je počeo 373. nedelju na prvom mestu, ali sledeći presek će biti više nego katastrofalan po srpskog tenisera.

FOTO: Tanjug/AP

Iako Đoković nije uspeo da odbrani 2.000 bodova na Rolan Garosu, jer je ispao u četvrtfinalu i dalje se zadržao na vrhu. A razlog je što ti bodovi iz 2021. neće još biti obrisani, tačnije biće obrisani za sedam dana pošto je drugačiji kalendar ove sezone.

Đoković trenutno ima 8.770, Danil Medvedev je drugi 8.160, prati ih Saša Zverev (7.795), dok je četvrti Rafael Nadal (7.525). Dalje slede: Stefanos Cicipas (6.100), Kasper Rud (5.050), Karlos Alkaraz (5.005), Andrej Rubljov (4.260), Feliks-Ože Alijasim (3.955), dok je deseti Mateo Beretini (3.805)...

Ipak, već sada je svima jasno da će novi prvi igrač naredne nedelje biti još jednom Danil Medvedev, dok će na drugoj poziciji biti Aleksander Zverev, a Novak će pasti na treće mesto, malo iznad Rafaela Nadala.

Srpski teniser je od početka 2020. godine gotovo bez prekida bio na prvom mestu ATP liste (izuzetak Danil Medvedev, dve nedelje), pa će ovo biti njegov najgori plasman nakon dugo, dugo vremena.

FOTO: AP

Podsećanja radi, Đoković od početka godine nije mogao da se takmiči za čak 4.000 ATP bodova (Australijan open, Indijan Vels i Majami), a ni na Vimbldonu neće moći da brani 2.000 poena jer se očekuje da odluka ATP ostane na snazi i da igrači neće osvajati poene na ovom turniru. Sve ovo napravilo je problem Đokoviću, a njegovi rivali su uspeli da iskoriste priliku koja im se ukazala.

Tako da će sledeće sedmice pogled na listu biti neverovatan, kada Novaka ne bude čak ni u prva dva tenisera sveta, a ono što je još gore, sledi Vimbldon i deo sezone kada će Đoković samo gubiti poene, a neće ih moći zarađivati zbog dobro poznate situacije sa turnirima na Ostrvu, pa će izgleda trebati još mnogo vremena da opet našeg asa vidimo na vrhu.

Novak bi posle Vimbldona mogao da padne i na 7. mesto. Potom će braniti finale Ju-Es opena i titulu na Mastersu u Parizu, pa je jasno da Đokovića tek čeka pakao u pokušaju da obori rekord Štefi Graf po broju nedelja na čelu ATP liste.

BONUS VIDEO: Novak Đoković nije među troje tenisera s najvećom zaradom u 2021.

 
Pogledajte više