ĐOKOVIĆ KREĆE U ODBRANU TRONA: Novak spreman za Rolan Garos, Španci najveće pretnje

Od stalnog dopisnika iz Pariza - Goran Čvorović

21. 05. 2022. u 23:00

TRI, četrnaest ili jedan? Ili možda neki drugi broj? U nedelju na kompleksu terena u Bulonjskoj šumi u Parizu počinje pariski grend slem. Petnaest dana, 128 naboljih tenisera i isto toliko teniserki, boriće se za osvajanje prestižnog Kupa Musketara i Kupa Sizan Langlan na Rolan Garosu.

FOTO: AP/Tanjug

Titulu u muškoj konkurenciji brani naš Novak Đoković (1. na ATP listi). Ukoliko uspe u tome, osvojiće svoj treći trofej, tamo gde je Rafel Nadal (5) slavio već 13. puta. Ako, pak, Majorčaninu to pođe za rukom, okitiće se četrnaestom lovorikom, što se u svetu tenisa gotovo graniči s naučnom fantastikom. Njegov mlađani zemljak Karlos Alkaraz (6), koji je nedavno pobedio obojicu, s jedva navršenih 19 leta, hita ka svom možda prvom grend slem znamenju.

Iz prvog reda vreba i Danil Medvedev (2) koji, za razliku od Vimbldona gde su pomešali sport i politiku, u Parizu ima pravo da se takmiči, kao i druge njegove kolege teniseri i teniserke iz Rusije iz Belorusije, doduše bez oznake držrave i zastave. U drugom redu, u prikrajku za tron, stoje Cicipas (4), Rubljov (7), Zverev (3).

Novak Đoković u Parizu ove godine juri svoju 21. grend slem titulu. Moglo je to da se dogodi i ranije, u Australiji, ali je zbog već poznatih događaja (deportacija zbog toga što nije vakcinisan), tada isključen iz trke. Priliku je iskoristio Rafa koji je stigao do pomenute brojke, koju će Novak sada pokušati da izjednači u večitoj trci za GOAT-a, najboljeg među najboljima svih vremena. Izazova i motivacije ima na pretek.

Novak Đoković na treningu u Parizu/G. Čvorović

Nadal je u Pariz došao nedovoljno spreman posle povrede. S druge strane, Novak je u silnom naletu. Osvojio je nedavno Masters u Rimu i svakodnevno podiže nivo igre. Uz doterivanje nekih detalja, na treninzima je već pokazivao određeni nivo iz prošlogodišnjeg pariskog grend slema. Rafa tek treba da se "zagreje". Ali, za Majorčanina Pariz je nešto posebno, grotlo "Šatrijea" uvek drugačije odzvanja kad je on na terenu. Bio zdrav, ili ne.

Zbog nešto lošijeg plasmana Španca, Novak bi s njim mogao da se sretne već u četvrtfinalu. Biće to dvoboj za teniske sladokusce, odakle bi Novak, ako slavi, što mu od sveg scra želimo, mogao u polufinalu da se nameri na Alkaraza ili Zvereva, da bi se za konačni trijumf, prema aktuelnom logičnom rasporedu snaga, borio protiv Medvedeva, glavnog protivnika u trci za očuvanje trona na ATP turu. 

Srbiju na ovogodišnjem Rolan Garosu, uz Novaka Đokovića, u muškoj konkurenciji prestavljaju još Miomir Kecmanović (28. nosilac), Laslo Đere (51), Filip Krajinović (56 ATP) i Dušan Lajović (66). Đere i Kecmanović bi mogli da se sretnu već u 3. kolu, dok su Lajović i Krajinović u Novakovoj polovini žreba.

U ženskoj konkurenciji, boje Srbije će braniti sjajne Aleksandra Krunić (117. na VTA listi) i Olga Danilović (174) koje su do glavnog žreba došle srčanom borbom kroz tri kola kvalifikacija. Danilovićeva za sobom ima osam meseci pauze zbog bolesti, a pre kvalifikacija za Rolan Garos odigrala je samo dva meča, dok je Krunićeva takođe rekovalsecent, jer je povreda prethodno bila odvojila od terena mesec dana.

Obe su, međutim, pokazale veliku borbenost u prethodnim mečevima i zasluženo stigle do 1. kola, s namerom da se njihovo učešće na ovogodišnjem pariskom grend slemu produži što je više moguće. Bordile su jedna drugu u kvalifikacijama, a pobedu Olge, koja se poslednja plasirala, u petak su proslavile dugim zagrljajem na tribinama.  

Titulu brani Čehinja Barbora Krejčikova (2), a uz nju su glavni favoriti ove godine još Poljakinja Iga Švjontek (1), Tunižanka Ons Žaber (6), Čehinja Karolina Pliskova (8), Beloruskinja Arina Sabalenka (7), Špankinja Paula Badosa (3), Grkinja Marija Sakari (4), Estonka Anet Kontavejt (5)...  

Prvo kolo se u Parizu po tradiciji igra tri dana – nedelju, ponedeljak i utorak, a ostala po dva dana.

Vreme u francuskoj prestonici ovih dana je veoma toplo, sunce prži na terenu, s tim što su se u petak pojavljivali i određeni intervali s pljuskovima. Meteorolozi promenljivo vreme najavljuju i u ponedeljak i utorak, sa temperaturom oko 20 stepeni, a vrućine ponovo kreću od srede, tako da bi krajem sedmice temperatura ponovo mogla da dosegne 25. podeok. Svi uslovi za prijatnu igru i uživanje u tenisu su tu. A organizatori su se pobrinuli i da iskoriste krov i reflektore na Centralnom terenu "Filip Šatrije" gde će se tokom deset prvih dana igrati i noćne sesije.

BONUS VIDEO: Novak i Jelena u ludom noćnom provodu

 
Pogledajte više