NAJSTARIJI TENISER SVETA (97) POZIVA NA MIR: Leonid želi da se vrati treninzima jer mora da pobedi Federera do 100. rođendana (FOTO/VIDEO)

Novosti online 08. 03. 2022. u 16:13

NAJSTARIJI aktivni teniser na svetu, Leonid Stanislavskij, koji je ove godine napunio 97 godina, odlučio je da ostane u Ukrajini i nada se brzom završetku rata sa Rusijom.

FOTO: Tviter/Akademija Rafael Nadal

U pitanju je 97-godišnji Leonid Stanislavskij iz Ukrajine koji je počeo da se bavi tenisom relativno kasno, sa 30 godina. Od tada je strastven igrač i trenira triput nedeljno u rodnom Harkovu.

- Tenis je elegantan sport i dobra fizička vežba. Divna igra. I još jedna stvar – možeš da igraš koliko god godina imaš - rekao je Stanislavskij.

Nedavno je Stanislavskog u svojoj teniskoj akademiji ugostio jedan od tri najbolja igrača sveta svih vremena, Rafael Nadal:

Sada je ovaj 97-godišnjak ponovo u centru pažnje, jer je odlučio da ostane u Ukrajini iako u toj zemlji trenutno baš i nije pametno boraviti ako imate gde da odete, a Leonid ima kćerku koja je izbegla u Poljsku i htela da ga vodi sa sobom.

– Ne plašim se ničega. Nadam se brzom završetku rata, kako bi ponovo mogao da nastavim da treniram. Moja ćerka Tanja je u Poljskoj, zvala me da dođem, ali ja sam odlučio da ostanem ovde. Da sam otišao kod ćerke, tamo bi mogao da nastavim sa treninzima, ali sve se nadam brzom kraju rata kako bi se vratio svakodnevnom životu – poručio je Stanislavskij.

Najstariji teniser na svetu ističe da rat nikome nije doneo dobro, jer majke gube svoju decu, bez obzira kojoj strani pripadaš. On lično je preživeo Drugi svetski rat, kao inžinjer učestvovao je u izgradnji borbenih aviona za Crvenu armiju.

– Nisam očekivao da u 21. veku može da izbije ovakav rat. Svi smo na gubitku, nadam se da će ljudi uspeti da nađu rešenje za ovu situaciju – zaključio je Stanislavski.

Ovaj 97-godišnji mladić veruje da je tajna njegove dugovečnosti u kombinaciji dobrih gena i bavljenja sportom. Osim tenisa, Leonid je veliki fan skijanja i plivanja, a san mu je i da skoči sa padobranom. On svaki dan započinje jutarnjom gimnastikom, sklekovima i zgibovima.

Kaže da su mu je glavni cilj u životu da doživi sto godina i da pobedi Rodžera Federera u tenisu.

BONUS VIDEO - Đoković iznenadio šetače

Pogledajte više