"ĐOKOVIĆ JE NEVEROVATAN, RADIO SAM SJAJNIM TENISEROM": Bivši Novakov trener se prisetio saradnje sa Srbinom

Novosti online 26. 12. 2021. u 11:50

GEBHARD Fil-Grič bivši kondicioni trener Novaka Đokovića govorio je o tome kako je bilo sarađivati sa najboljim teniserom sveta.

Foto arhiva VN

Austrijanac je bio u timi srpskog asa od 2009. do 2017. sa kraćom pauzom tokom 2016. godine i istakao je da je malo sportista koji imaju kvalitete koje poseduje osvajač 20 grend slem titula.

- U proseku, sa Novakom sam na putu bio 40 nedelja godišnje, bio je to neverovatno intenzivan period. Neverovatno se kreće, on je u stanju da kontroliše lopticu gde bi svi drugi izgubili ravnotežu. Sve to je neverovatno, ali bilo je zabavno - rekao je iskusni stručnjak za "Sport Tirol".

Prisetio se i kako je sve počelo 2009. godine.

- Iskoristio sam priliku da radim sa sjajnim teniserom. Kad sam počeo, Đoković je bio treći na svetu. Moj prvi zadatak bio je da ga dovedem u vrhunsku kondiciju. Preokret je došao 2011. kada je prestigao Federera i Nadala. Impresivno je bilo koliko je trajala ta njegova serija pobeda. Posebno kada znate koliko je teško doći do prvog mesta i tu ostati.

Gebhard Fil-Grič (desno)/Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Njih dvojica su saradnju okončali 2016. kada je Đoković prvi put uspeo da osvoji Rolan Garos.

- Do razlaza je došlo posle njegovog trijumfa 2016. na Rolan Garosu. Tada je Novak kompletirao sve grend slem titule, tom pobedom nad Endijem Marijem, ostvario je najveći cilj. Kada ste na vrhu i pogledate nazah, veliki teret vam padne sa ramena. I odjednom, osetili smo se svi kao ispražnjen balon.

Za sam kraj morao je da kaže i koja mu je najdraža Novakova pobeda. Izdvojio je trijumf nad Nadalom u finalu Australijan opena 2012. godine.

- Bio je to majstorski položen ispit - zaključio je Fil-Grič, koji sada radi u Olimpijskom centru u Lincu.

BONUS VIDEO: Novak Đoković došao na utakmicu košarkaša Zvezde

 
Pogledajte više