NOVAKOVO VELIKO SRCE: Đoković pričao šta znači trijumf protiv Hrvata

Novosti online 02. 12. 2021. u 08:15

SUDARI Srbije i Hrvatske su uvek više od samog sporta. Da li se radi o košarci, fudbalu, rukometu, tenisu... sve ide u drugi plan.

Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Savladati komšiju je nekada važnije od same medalje, pa se tako napravila i atmosfera pred polufinale Dejvis kupa.

Meč je na programu u petak od 16.00 časova u Madridu, a jedno je sigurno - da će Marin Čilić i Novak Đoković ukrstiti rekete, dok su druge table u obe selekcije u magli. 

Ujedno, ta prva tabla bi trebalo da bude siguran bod za "orlove", jer nas predstavlja najbolji teniser svih vremena, koji je gospodski pričao o rivalstvu dve države.

- Rivalstvo je veliko, mi smo komšije. Uvek je to neki dodatni pritisak, motiv, obe zemlje žele pobedu. Bez obzira na to šta se dogodi na terenu, ono što je bitno jeste da postoji poštovanje i prijateljstvo na terenu i van njega. Siguran sam da će oba tima dati sve za pobedu. Nije u pitanju samo pobeda na talonu, već i to što igramo jedni protiv drugih, obema reprezentacijama to mnogo znači - rekao je Novak Đoković nakon susreta sa Kazahstanom.

Poručio je da Čilića dobro poznaje, da je Gojo jedno od iznenađenja turnira, dodavši da njihov dubl, najbolji na svetu, dobija skoro sve mečeve koje igra - i to lako.

- Hajde da vidimo šta će se desiti, nadam se da ćemo dobiti taj prvi singl. Imamo dan za odmor, dan je dug. Kada niste na terenu, emotivno ste tu, navijate, podržavate sunarodnike, stvarno je razlika velika. Lepo je kada imate dan više da se odmorite i da skupite energiju - rekao je Novak i dodao:

- Imamo dobru hemiju, možemo na pobedu i to nam je cilj, veoma smo motivisani - rekao je najbolji teniser sveta, koga je ATP ponovo preskočio da nominuje za fer-plej igrača godine.

Đoković se posle turbulentne godine u kojoj je igrao četiri Grend slem finala od kojih je osvojio tri, te razočarao na Olimpijskim igrama, opet odazvao pozivu da igra za nacionalni tim u Dejvis kupu.

"Ne znam da li ste videli ili čuli šta sam ranije govorio o velikim turnirima, ali uvek kada sam govorio šta su najveći prioriteti, to su Grend slemovi i igranje za reprezentaciju. To su dva najvažnija cilja koja imam tokom cele godine", rekao je Đoković u Madridu.

On je pomogao Srbiji da se plasira u polufinale Dejvis kupa, koji je osvojio 2010. godine.

"Imam veliku motivacije i inspirisan sam da budem deo tima. Sve dok sam zdrav, biću tu. Trudiću se da uvek budem na raspolaganju timu, jer timska takmičenja poput Dejvis kupa, a posebno Dejvis kup je istorijsko timsko takmičenje u našem sportu koji je individualni. Osim DK sada imamo i ATP kup, to su dva velika takmičenja za tim koji provocira najlepše emocije u meni. Veoma sam motivisan da igram za Srbiju".

"Naravno da meni lično mnogo znači, ali mislim svima od nas jer smo, znate, i mi relativno mladi tim. Pored mene, momci treba da preuzmu štafetu u budućnosti i da vode ovu reprezentaciju. Viktor (Troicki) se ovo penzionisao ove godine kao aktivni igrač, a sada je kapiten tima. Dakle, dešava se mnogo promena. Trudimo se da pronađemo pravi tim koji će predstavljati našu zemlju u godinama koje dolaze. Dakle, dokle god mogu da doprinesem na pozitivan način, biću ovde".

Pogledajte više