ENDI MAREJ IZVEO "TENISKU PANENKU": Ovaj potez koristio je i Nik Kirjos, a Martinu Hingis je zbog njega izviždala publika na RG (VIDEO)

Novosti online 11. 10. 2021. u 16:56

NEKADAŠNjI broj jedan svetskog tenisa Endi Marej pokušava na sve načine da se vrati u vrh, a na Indijan Velsu je stigao do trećeg kola, pobedom nad mladim Špancem Karlosom Alkarazom. Do pobede je došao koristeći se i sredstvom za koje neki fanovi tenisa misle da treba da se zabrani jer ponižava protivnika?!

foto: AP

Uspeo je škotski teniser da se vrati u igru posle gubitka prvog seta i zakaže duel sa Sašom Zverevim. U tom prvom setu, Marej je imao dosta problema sa servisom jer je Alkaraz stajao prilično duboko.

A onda se nekadašnji član teniske velike četvorke dosetio kako da natera mladog Španca da priđe mreži. Na gem lopti u drugom setu odservirao je ispod ruke i to je bio as.

- Kako je meč odmicao, on je počeo da se sve više udaljava prilikom prvog servisa. Ovde je podloga bolno spora pa nisam imao mnogo prilike za asove. Odservirao sam samo tri i jedan je bio ovaj ispod ruke. Razmišnjao sam da to ponovim u trećem setu, ali ipak nisam, što ne znači da neću opet nekad u budućnosti, ako protivnik bude stajao tako duboko  - rekao je Marej posle meča.

Servis ispod ruke uobičajen je kod rekreativaca i dece koja tek počinju da igraju, a u profesionalnom tenisu poslednjih godina koristili su ga Nik Kirjos - protiv Rafaela Nadala i Benoa Per, u svojim čestim naletima ekscentrizma. 

Ipak, najpoznatiji slučaj, koji je tada izazvao zvižduke celog stadiona i skandal jer sudija nije zaštitio igračicu koja nije uradila ništa loše, bar ako se striktno slede ppravila tenisa, desio se u finalu Rolan Garosa 1999, kada je Martina Hingis, u svom drugom i poslednjem finalu Frenč opena, ovim servisom pokušala da se vrati u meč. Švajcarkinja je ovome pribegla pošto je bila frustrirana gubirkom drugog seta u kome je servirala za pobedu i kompletiranje karijerskog gren slema.

Majkl Čeng je, na putu do svoje jedine GS titule 1989. godine, takođe u bulonjskoj šumi, uradio isto to Ivanu Lendlu u osmini finala, ali mu je publika oprostila jer je igrao sa povredom ramena.

Oni koji brane ovaj način serviranja obično govore kako bi u slučaju zabrane trebalo zabraniti i drop šotove...

Pogledajte više