ATP UDAR NA NOVAKA? Promena pravila tenisa, Đoković i "njemu slični" na tapetu

Novosti online 20. 09. 2021. u 10:26

NOVAK Đoković i dalje vlada svetom tenisa, ali će u "belom sportu", po svoj prilici, morati da se privikne na nova pravila.

FOTO: AP/Tanjug

Dešavalo se tokom ove sezone da kritičari najboljeg igrača na planeti zamere što odlazi do toaleta "kada je frka", pa se "vraća kao novi čovek", a sve je kulmirniralo ponašanjem Stefanosa Cicipasa na Ju-Es openu, naročito kada se Grk dugo zadržao na takvoj pauzi pred odlučujući, peti set protiv Endija Marija.

Iako se o Cicipasovom ponašanju tada najviše pričalo, a Novak ga je branio tvrdeći da "prosto nije prekršio nikakva pravila", Asocijacija teniskih profesionalaca rešila je da - pravila promeni.

Od 2022. godine biće ograničeno vreme za medicinske i toalet-pauze, ali u ovom trenutku nije poznato koliko će one smeti da traju.

FOTO: AP/Tanjug

Stefanos Cicipas

Agencija Rojters je prenela izjavu čelnika ATP-a da će "promene pravila svakako biti", te da će "najverovatnije pre jaunara biti sve striktno određeno".

Cicipas je dvaput pravio pauze duže od sedam minuta tokom pomenutog meča sa Britancem, a Dženson Brukzbi je iznervirao svog rivala Tejlora Frica, jer je u toaletu boravio 12, pa sedam minuta.

Sam Đoković nije protiv novih propisa. Naprotiv, zalaže se da se utvrdi šta je i koliko dozvoljeno kada se o pauzama radi, i to ponajviše kako bi prestala ogovaranja navodno nesportskih poteza njega i kolega.

FOTO: AP/Tanjug

Stefanos Cicipas i Novak Đoković

- Video sam da je Cicipas rekao da nije uradio ništa protiv pravila i da ne razume zašto ga toliko kritikuju, a dodao je i da treba da snosi posledice ako je neki propis prekršio. I ja se s njim slažem. Takođe, razumem zašto je Mari imao problem s tim, ili Zverev. Neki limit mora da postoji. Kao igrač morate da znate da vaše predugo odsustvo utiče na rivala. Ali, ako gledamo šta piše u pravilima, Cicipas ih nije kršio - rekao je Novak Đoković.
Tome je dodao i da pravila treba da budu vrlo precizna:
- Što se nas u tenisu tiče, definitivno treba da se utvrdi koliko vremena je dozvoljeno za boravak u toaletu. Da li je to pet, šest, sedam minuta, koliko god da se odredi. Štoperica treba da se uključi onog trenutka kada igrač napusti teren. I, onda taj propis mora da se poštuje. Ne razumem zašto je ovako kako je sada - možete da odsustvujete dva, a možete i dvadeset minuta. To pravilo mora da se promeni. Ponavljam, saosećam se sa Endijem jer se 'ohladio' tokom čekanja, ali razumem i kada Cicipas kaže 'Nemam štopericu, niti mi je iko rekao koliko je vremena prošlo'. To je sve što mogu da kažem o tome - istakao je Nole tokom boravka u Njujorku.

BONUS VIDEO

 
Pogledajte više