ĐOKOVIĆ OTKRIO ŠTA MU JE BERETINI REKAO NA MREŽI: Mateo i Novak su veliki prijatelji

Novosti online 09. 09. 2021. u 14:25

NOVAK Đoković je na dva koraka do istorije - osvajanja kalendarskog slema.

Foto: AP

Pobedom nad Italijanom Mateom Beretinijem plasirao se u polufinale Ju-Es opena, gde ga čeka Nemac Aleksander Zverev.

Novak je u razgovoru sa srpskim novinarima poručio da mu je želja da narednih dana dođe do 21. grend slema.

- Nadam se da ćemo se držati tog broja, i da ćemo to i zvanično krunisati u nedelju. Ali, polako, idemo meč po meč, Zverev je izuzetno kvalitetan igrač, možda je i u najboljoj formi trenutno. Nije izgubio od Vimbldona, osvojio je olimpijski turnir i Sinsinati, ovde u Njujorku je prilično lagano došao do polufinala. Ipak, i ja se dobro osećam, pogotovo posle današnjeg meča. Drugi, treći i četvrti set su najbolja tri seta tokom ovog turnira i osećam da sam tip igrača kom se to toliko puta dešavalo u mojoj grend slem karijeri, da kako turnir odmiče, tako se i moj nivo tenisa povećava. Takođe i nivo samopouzdanja, ugodnosti na terenu, prilagođavanju protivnicima, uslovima i tako dalje - kaže Novak.

Zverev je u odličnoj formi, toga je svestan i Novak koji će svakako analizirati njihov prošli susret, na Igrama u Tokiju.

- Uzbuđen sam pred naredni izazov. Izgubio sam poslednji meč od njega, imao sam set i brejk u Tokiju, nažalost, to se preokrenulo. On ima jedan od najprodornijih, najubojitijih servisa, međutim, način na koji sam riternirao danas u poslednja tri seta mi daje mnogo samopouzdanja i nade da ću dobro moći da čitam servis Zvereva i da ću biti u dobroj poziciji da vratim dosta servisa. To je jedan od ključeva i, naravno, moj servis, da pokušam da dobijem što više slobodnih poena na svoje servis-gemove, da budem agresivan, a da njega nateram da igra na njegove servis-gemove, jer to je bitno. On je navikao da igra lagano kroz svoje servis-gemove zbog kvaliteta svog servisa - dodaje Đoković.

Džon Mekinro se našalio da izgleda da Novak namerno gubi prve setove kako bi mečeve napravio interesantnim. Novak se nasmejao na tu konstataciju i ponovio da je u četvrtfinalu imao najbolji meč na turniru.

Foto: AP

 

- Nije tačno da namerno gubim prve setove, definitivno bih želeo da dobijem prvi set, jer je to ipak velika mentalna prednost u odnosu na protivnika kada ga dobiješ. Međutim, takav je bio slučaj da u poslednjih nekoliko mečeva ovde gubim prvi set i onda podignem nivo svoje igre. To je nešto što je ohrabrujuće i pozitivno u odnosu na okolnosti koje nisu nimalo lake kad izgubiš tako tesan prvi set. Sa Beretnijem je bio najbolji meč, ovo je najbolji tenis koji sam pružio u dosadašnjem delu turnira. Publika je bila energična, što se očekuje od Njujorka. Imao sam svoje ljude koji su me podržavali, pa sam se fokusirao na njih. Bili su u manjini, ali sam se trudio da osetim njihovu energiju i podršku. Još jednom, što se tiče Zvereva, malopre sam rekao da je to definitivno najveći izazov turnira. U izuzetnoj je formi, dobro se znamo, lepo se slažemo i van terena, on je dobar dečko i često treniramo zajedno. Poznajemo igru jedan drugom, gledaću da se dobro spremim, da analiziram šta je to dobro, a šta je naopako krenulo u Tokiju, da tako ne bude ovog puta i da nadam se pobedi.

Otkrio je i šta mu je Beretini rekao na mreži po završetku meča, ali i neke stvari o tome kako mu uspeva da se tako brzo oporavi od gubitka seta i pronađe ključ za protivnika.

Foto: AP

 

- Mateo mi je rekao na italijanskom, da sada ipak mogu da osvojim turnir, da me sada podržava! Mateo i ja se jako dobro slažemo, često i treniramo, on je izuzetno kvalitetan momak i teniser. Kako uspevam da preokrenem? To je i mentalni i fizički i emotivni rad i kako god da okrenemo, tu ima pregršt stvari i detalja i tehnika na koju se oslanjam, koju pokušavam da primenim u određenim trenucima, kada osetim da gubim koncentraciju, da sam se stegao, da je nervoza učinila svoje. Dešavaju mi se padovi, ali nekako često uspem da pronađem način da se vratim u meč, da ga dobijem. Što više ovakvih mečeva, to više meni daje goriva za dalje i podstreka i samouverenosti za neke naredne trenutke, a biće ih sigurno i u narednom meču. Bitno je da ostanem sabran i da nekako primenim one stvari koje ću u pripremi za meč odrediti. Lakše je o tome pričati i gledati sa strane nego odraditi na terenu, naravno, jer tu ima mnogo faktora koji su izuzetno uticajni na igrača. I distrakcije i razne smetnje, vrlo je teško, veliki je izazov ostati u skladu i pribran u tim trenucima. Opet, to neko iskustvo pomaže kao i ono što znam da funkcioniše za mene. Verujte da je mnogo mentalnog rada u ovim pauzama, u tih 48 sati između dva meča. Dosta stvari radim, neću ih sada otkrivati niti pričati o njima, videće se dosta toga i u tom čuvenom dokumentarcu koji će izaći, pa će ljudi moći da vide malo više, da imaju malo bolji uvid u ovo o čemu pričam - zaključio je Đoković.

(B92)

Pogledajte više