DECENIJA NOVAKOVE DOMINACIJE: Statistika ne laže, a ona kaže – Đoković

PRE tačno sedam dana, navršilo se deset godina otkako je Novak Đoković zaseo na teniski tron i, čini se, nikada nije sišao sa njega.

Novak Đoković Foto EPA

Od 4. jula 2011, kada je srpski teniser osvojio prvi Vimbldon u karijeri, svoju treću grend slem titulu i prvi put došao na čelo ATP liste, potpuno je u svim statističkim parametrima nadvisio svoja dva najveća rivala, Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Decenija dominacije, zaokružena je u nedelju, kada je podizanjem pehara na izbledeloj travi "Ol Ingland klubu", došao do svoje 20. grend slem krune i brojke koje su kraj svog imena imali samo Španac i Švajcarac.

I sve ostale kategorije koje mogu da se kvantifikuju govore u prilog tome da je era velike trojke o kojoj svi pričaju, zapravo bila hegemonija jednog čoveka.

- Kada je Novak na najvišem nivou i kada je fokusiran, on može da osvaja tri slema godišnje. Učinio je to 2011. godine, zatim i 2015, pa do Rolan Garosa 2016. - da postoji svetski rekord u tenisu, Đoković bi ga tada oborio, jer je pobeđivao u svim aspektima i na svim podlogama. Tako čak ni Federer nije dominirao. Kada Novak pobeđuje, to deluje lako, efikasno, ne pravi neiznuđene greške i nemoguće ga je naterati da se povuče - rekao je jednom prilikom iskusni vuk Mats Vilander.

Od tog krunisanja na Vimbldonu 2011, pa sve do danas, Novak je na prvom mestu ATP liste proveo 329. nedelja, Rafa 132, a Rodžer samo 25. Kada su u pitanju titule sa četiri najbitnija takmičenja na Turu, Đoković je na koti 18 u ovih deset godina, Nadal je na 11, a Federer samo na četiri. Takođe, mastersi serije 1.000 debelo govore u Novakov prilog, budući da ih ima 31 u rasponu od jedne decenije, u Rafinom vlasništvu je 18, a Rodžerovom - 11. Takođe, vredno je napomenuti da je Srbin ne jednom, već dva puta objedinio krune sa, ne računajući slemove, najbitnijih tunira, kao i da je u jednom trenutku bio vlasnik titula sa Australijan opena, Rolan Garosa, Vimbldona i Ju-Es opena.

Uspeo je naš teniski genije i da potpuno nadigra najveće rivale u međusobnim okršajima, pošto nad Nadalom i Federerom ima ukupno 44 pobede, Rafa je u ovoj kategoriji na skoru od 22 trijumfa, dok je Rodžer 18 puta savladao ostatak "velike trojke". I na grend slemovima, međusobni skor je na Đokovićevom tasu, kao i ogromna razlika u pobedama svekukupno.

POBEDE U LONDONU I PARIZU

JOŠ jedna statistička pikanterija koja odvaja Novaka od ostatka tura, računajući i ta koja govori da je jedini koji je pobeđivao Federera i Nadala u njihovim "domovima" bar po dva puta. Nadala na Rolan Garosu, što se smatra najtežim zadatkom u svetu tenisa, dok je i Rodžer padao na Vimbldonu od strane Srbina više od jedanput.

STATISTIKA OD VIMBLDONA 2011.

ĐOKOVIĆ

GS titule 18

Mastersi 31

Ukupno trofeji 63

Pobede 642

Godine kao br. 1 6

Međusobni sa "velikom trojkom": 44-22

Nedelje na čelu liste: 329

NADAL

GS titule 11

Mastersi 18

Ukupno trofeji 45

Pobede 553

Međusobni sa "velikom trojkom" 22 - 31

Godine kao br. 1 3

Nedelje na čelu liste 132

FEDERER

GS titule 4

Mastersi 11

Ukupno trofeji 37

Pobede 398

Međusobni sa "velikom trojkom" 18 - 31

Godine kao br. 1 0

Nedelje na čelu liste 25


 


 

Pogledajte više