ĐOKOVIĆ KOLOS KOGA JE NEMOGUĆE SRUŠITI: Viđeni italijanski mediji veličaju uspehe srpskog tenisera

Milica Ostojić (Rim)

16. 06. 2021. u 22:07

NE postoji italijanski dnevni list koji danas nije u superlativu pisao o čudu u Parizu, kada se Novak Đoković poput feniksa uzdigne i osvoji tenisko čudo zvano Grend slem.

Foto: AP

„Korijere dela Sera“, „La Gazeta delo Sport“, „La Republika“, Korijere delo Sport“, „Il Mesađero“, „Il Đornale“.... Svi redom oslikavali su čudo u Parizu. Đoković, kojeg je La Gazeta prekrstila u „Đoker“, sa ogromnim simpatijama, osim o brojnim  detaljima meča piše o tome kako je „upropastio protivnika“, sada je takvim činom na Rolan garosu na korak do ispisivanja knjige istorije. „Kolos ne pada“, ,,kralj Pariza posle pada u poenima kada se činilo da nema više energije, posle 4 sata i 11 minuta bitke, posle teških i naizgled nepovratnih gubitaka, kada menalne sposobnosti pokreću noge, uprkos ličnoj karti, stigne do hirurških izvršavanja“.

Foto: AP

"Korijere dela Sera, ispisuje je čitav traktat kako Đoković uspeva da zapanji svojim sposobnostima, da se nikada ne smatra pobeđenim, idući protiv logike, protiv godina, na neverovatan način se digne kada se zid iza njegovih leđa vrtoglavo ruši i juriša nazaustavljivo napred, sa zaključkom da „o imenu najjačeg tenisera u istoriji počinje da ima malo sumnji“.

Italijanski mediji nisu propustili da napišu i komentar Bjorna Borga u obraćanju Đokoviču na Rolan Garosu, pozdravivši Noleta prokomentarisao je njegovu igru tako da je zapravo sabrao čitavu Noletovu karijeru: „Ćiniš nešto nadljudski“.

FOTO: AP/Tanjug

Jer, preokrenuti 0:2 dva puta tokom turnira Đoković kojeg La Repblika definiše „beskonačnim“ je samo po sebi uspeh, tako nešto niko nije uspeo u novijoj istoriji tenisa, sa mentalno neverovatnim sposobnostima  „predriblovao svet igrom, akcijama, ponašanjem“ i sa zaključkom da „niko nije perfektan“.

Gospodar slemova, 19 ih je (korak od primata Nadala i Federera) „U Đokovićevom carstvu sunce još ne zalazi“,   Il Mesađero naslovljava  „Đoković ratoborni kralj“ opisuje se kako je bilo teško ikada pre videti deset minuta hladnijih od onih u Parizu na kraju meča gde Đoković nenadano juri ka tituli, publika je toliko želela drugačiji ishod, ali stigao talas preporoda, Đoković stiže i prestiže dečake u tenisu.

FOTO: AP/Tanjug

    

Il Đornale sa beskrajnom duhovitošću naslovljava: Nole kralj Pariza. „Ništa: on se sada tako zabavlja, ostavlja dečake da daju oduška a onda počinje da udara besomučno kao i uobičajeno. I takmičenje se završava.To se desilo sa Musetijem, sada sa Cicipasom, a već je bila spremna grčka retorika: grčki Apolon penje se na Olimp, činilo se da je dosta dva seta da se pobedi bilo koji igrač. Možeš misliti Novak Đoković“.
Pogledajte više