REALNO, NEMA BOLJEG: Zoran Terzić impresioniran podvizima Novaka Đokovića

S. Krstović 15. 06. 2021. u 21:30

ŠAMPION o šampionu. Zoran Terić, koji je za 20 godina od ženske odbojkaške reprezentacije stvorio evropskog i svetskog prvaka i olimpijskog vicešampiona, impresioniran je podvizima Novaka Đokovića.

Zoran Terzić Foto M. Vukadinović

Trofejni trener smatra da bi dugo moglo da se priča o temi zašto je Srbin najbolji teniser sveta.

- Bez obzira na neke zajedničke karakteristike odbojke i tenisa, ipak sam ja laik i ne mogu da pričam kao neko ko je u tom sportu dugo radio. Ono što vidim sa strane je da vrhunskih tenisera ima mnogo, da svi igraju na visokom nivou, ali da uvek pobeđuje Novak. Šta je tu u pitanju? Imamo običaj da kažemo - glava, ali šta je to tačno, to je neka tema o kojoj bi moglo da se razmišlja i piše zašto je Novak jači od svih njih. Da li je u pitanju mentalitet ljudi sa ovih prostora, da li je sve ono što se dešavalo u njegovoj mladosti i dok se probijao u svetskom vrhu učinilo da bude još čvršći, zaista je teško odrediti i reći. Ali, Novak ima sve to što svaki vrhunski sportista ima, ali puta 10 - ističe Terzić.

Jedan od najboljih svetskih odbojkaških trenera ističe da je Đoković najbolji ne svetu i zbog njegovog odnosa prema svom telu, prema drugim ljudima, što je fizički i mentalno jak, što se uspešno nosi sa pritiskom:

- Nekome je pritisak kada mu nameću drugi. I, ako o tome razmišlja, to može da ga uništi. Što se Novaka tiče, ne verujem da ima veliki pritisak, jer je on sam sebi to nametnuo odavno, a ne sada kada je prišao na korak do te titule GOAT, koju on realno ima u svojim rukama. On je sam sebi dao zadatak da bude najbolji na svetu. I on najnormalnije, opušteno korača ka tom cilju, kao što korača ka sledećem poenu.

FOTO: AP/Tanjug

 

Terzić smatra da taj pritisak Đokoviću ne pada teško:

- U svim tim teškim situacijama Novak traži zadovoljstvo u sebi. I zato jeste najbolji. Novak je srećan u toj priči. On uživa u tenisu bez obzira na to da li je to finale Rolan Garosa ili prvo kolo nekog običnog turnira. Zato pobeđuje.

ŽELIM MU DA OSVOJI SVE

POZNATI stručnjak ističe da su veliki uspesi naših sportista stvorili sliku kod naroda da je to nešto normalno.

- Neki Novakovi rezultati koje je ostvario mere se sa nemogućim i sve dodatno što bude uradio biće neka mala kockica u tom mozaiku koji je pravio tolike godine. Iskreno mu želi da osvoji sve do kraja i da bude najbolji svih vremena. Novak ima fizičke predispozicije da još može da se nosi sa teniserima koji su mlađi i više od 10 godina. To je osnova cele priče. U svakoj drugoj varijanti je jači od njih, i tehnički i taktički. Samo neka nastavi da radi iz zadovoljstva - smatra Terzić.

Pogledajte više