SELEKTOR IGOR BERETIĆ OPTIMISTA PRED EP U BUDIMPEŠTI: Jurimo olimpijske norme

S. K.

15. 05. 2021. u 21:13

MEDALjE ne obećavaju, ali se nadaju podvigu. Selektor Igor Beretić veruje da će plivači na EP u Budimpešti pružiti maksimum i ostvariti makar još jednu A olimpijsku normu. Takmičenja u 50-metarskom bazenu u "Dunav areni" počinju sutra, a naše najveće nade su Anja Crevar, Čaba Silađi, Velimir Stjepanović, Andrej Barna i muška štafeta 4h100 m slobodno.

FOTO: PK Proleter

- Ovo je olimpijska godina, tako da je najvažnije da u top formi budemo na Igrama u Tokiju - ističe Beretić.

- Cilj nam je da ostvarimo petu A olimpijsku normu, jer su dosad taj cilj ispunili Anja Crevar, Čaba Silađi, Velimir Stjepanović i Vuk Čelić. Od ostalih plivača japanskoj prestonici je najbliži Barna, koga stotinka deli od A norme. Puno nada polažemo i u štafete 4h100 m slobodno, trenutno je 16. i 4h200 m kraul. Uostalom strategija Saveza je pet A normi i plasman jedne od štafeta. To bi nam mnogo značilo.

Kormilar Srbije podvlači da želi da svi naši takmičari plivaju rasterećeno, bez pritiska:

- Normalno je da hoćemo da otplivaju što kvalitetnije, da ostvare što bolje rezultate. I ako je to moguće i da dođu do norme. Veoma su nam važne i štafete, ovde će se prvi put takmičiti i dve naše muško-ženske kombinacije na 4h100 i 4h200 metara. Ko će uz Ninu Stanisavljević i Tanju Popović plivati odlučićemo na osnovu rezultata u Budimpešti. Zasad su to Stjepanović i Barna. U svakom slučaju, te trke će mnogo značiti našim mladim plivačicama.

Ambicije na šampionatu Starog kontinenta su umerene:

- Da vidimo gde smo u odnosu na ostale. Konkurencija je veoma jaka, plivanje je, kao i atletika, u velikoj ekspanziji. Plivači su sve brži. Zato je najvažnije da idemo korak po korak. Prvo da izborimo polufinale, pa finale, u kojem je sve moguće. Biće ovo pravi ispit za sve nas.

Sutra će od naših startovati: Anja Crevar (400 mešovito), Nina Stanisavljević, Tanja Popović (100 m slobodno), Čaba Silađi (100 m prsno) i muška štafeta 4h100 m slobodno.
Osim njih na šampionatu će se takmičiti: Velimir Stjepanović (100 i 200 m slobodno), Vuk Čelić (800 i 1500 m slobodno), Andrej Barna (50 i 100 m slobodno), Uroš Nikolić (100 m slobodno), Aleksa Bobar (200 m slobodno) i Ivan Lenđer (50 i 100 m leptir).

BARNA TREĆA IZMENA

ANDREJ Barna nije prihvatio predlog da bude prva izmena u štafeti 4h100 m kraul i tako sebi osigura dve prilike da nadmaši rezultat iz Amerike - 48,58.

- Razmišljali smo o tome da mu omogućimo još jednu šansu. On je rekao da ne bi ništa menjao u štafeti i da ostaje treća izmena. Momci su navikli na ovakav raspored i mi smo to ispoštovali - objašnjava Beretić.

Pogledajte više