ŽUTA MAJICA STIŽE U ŠABAC: Nastavak biciklističke trka Beograd - Banjaluka

S. M.

27. 03. 2021. u 00:50

ŠABAC će 22. aprila obeležiti Dan grada spektaklom za pamćenje. Grad na Savi, grad vrhunskog sporta i dobrih domaćina, biće i ciljno mesto prve etape biciklističkog spektakla, 15. međunarodne trke Beograd - Banjaluka koja se vozi od 22. do 25. aprila.

Foto: "Novosti"

S toga će već naredne sedmice direktor naše najveće trke Beograd - Banjaluka Vladimir Kuvalja u Šabac doneti počasnu žutu majicu koju će potpisati gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić, a koju će prvog dana trke poneti vodeći takmičar u generalnom plasmanu. Žuta majica je simbol pobednika trke Beograd - Banjaluka.

Vitezovi na dva točka iz Španije, SAD-a, Italije, Kambodže, Nemačke, Rusije, Austrija, Slovenije, Holandije, sa Novog Zeland i iz čitavog regiona, startovaće 22. aprila sa Trga Republike u Beogradu i voziće prvu etapu preko Obrenovca gde će biti i prvi prolazni cilj, sve do centra Šapca.

-Ponosni smo na to što će Šabac posle punih 15 godina koliko trka traje, prvi put biti domaćin etape i ciljno mesto najboljim biciklistima koji su ikada vozili na ovim prostorima. Šabac je jedan od najvažnijih gradova na ruti trke, i velika nam je čast što je gradonačelnik Aleksandar Pajić prepoznao značaj ove manifestacije koja je od posebne važnosti za Republiku Srpsku i Srbiju i koja povezuje naš narod sa obe strane Drine - istakao je direktor međunarodne trke Beograd - Banjaluka, Vladimir Kuvalja.

Foto. "Novosti"

U okviru obeležavanja Dana grada Šapca, biciklisti će 22. aprila proći centralnim gradskim ulicama, a cilj prve etape biće u samom centru grada na Savi, na prelepom centralnom trgu gde će biti upriličena i ceremonija proglašenja najboljih u prvoj etapi.

- Zainteresovanost ekipa iz celog sveta je bila ogromna, dolaze nam svetski poznate ekipe iz Italije, Španije i Sjedinjenih Američkih Država. Dolaze nam i velika biciklistička imena, Italijan Viskonti, Španci iz ekipe Burgos, Novozelanđani koji su pre dve godine bili sjajni. Dovoljan pokazatelj da će ovo biti još kvalitetnija trka od prošlogodišnjoj, tokom koje smo pomerili granice i u sportskom i u organizaciono smislu, iako smo imali veliki izazov sa pandemijom koronavirusa - dodao je Vladimir Kuvalja.

Druga etapa na trci Beograd - Banjaluka voziće se 23. aprila od Obrenovca koji će takođe prvi put biti domaćin etape na Trci, pa sve do Bijeljine.

Foto: EPA

 

Biće to veoma značajna etapa, jer će 15. godinu za redom karavan preći granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

Treća etapa vozi se 24. aprila iz Bijeljine do Vlasenice, dok će poslednjeg trkačkog dana biti voženi i čuveni krugovi u centru Banjaluke, gde će 25. aprila biti upriličen i cilj 15. izdanja najznačajnije trke u Jugoistočnoj Evropi.

- Biće to lepa prilika da promovišemo i Šabac i Obrenovac čitavom svetu, da predstavimo naše turističke potencijale, naše prirodne lepote i da pokažemo naše gostoprimstvo novinarima i biciklistima iz trideset svetskih zemalja - rekao je direktor Vladimir Kuvalja.

Kuvalja je naglasio da će i ove godine biti sprovedene sve najrigoroznije mere u borbi protiv pandemije koronavirusa i da je prošlogodišnja trka prošla bez ijednog incidenta i slučaja korone u karavanu koji broji 400 učesnika.

Novosti

Kuvalja ističe i da je tokom 2020. organizacioni tim trke mnogo toga naučio, pre svega kako unaprediti organizaciju u ovim teškim vremenima pandemije i kako podići manifestaciju na još viši nivo.

Pogledajte više