BOLI DUŠA ZBOG TOKIJA - KRISTINA LIŠČEVIĆ: Nadam se da će sve ovo što smo prošle biti i nauk za budućnost

S. Krstović 22. 03. 2021. u 20:19

KAD god pomisle na Đer, rukometašice će ga se sećati sa gorčinom. Naše dame nisu ostvarile svoj devojački san, neće igrati na Olimpijskim igrama u Tokiju.

FOTO: EPA

Mnoge nisu krile razočaranje zbog neostvarenog cilja, pojedine su žestoko kritikovale Savez, pominjale loš odnos sa selektorom Obradovićem...

- To je ispričana priča. Ne bih komentarisala takve stvari, to je nešto što nije moj posao i ako možemo da pričamo o rukometu... U suštini mislim da smo sve kroz prvenstvo rekli, mi smo ekipa, uvek se držimo zajedno i držaćemo se zajedno kakva god da je situacija i u budućnosti - ističe, u telefonskom razgovoru za "Novosti", Kristina Liščević.

Plejmejker naše selekciji priznaje da na kvalifikacionom turniru u Đeru nije bilo onako kako su zamišljale i želele.

- Nazad nema i ostaje samo velika žal. Nadam se da će ovo što smo mi prošle, doživele, nekako biti i neki nauk za budućnost, za buduće uspehe, buduće generacije - podvlači Liščevićeva.

Iskusna rukometašica priznaje da su u Đeru doživele strašan udarac...

- Jeste, naročito što smo svi imali velika očekivanja, velike želje. To je nešto što je veoma bolno, pogotovo za našu generaciju, koja u proseku ima iznad 30 godina. I možda nećemo imati priliku da učestvujemo na sledećim Igrama, možda nam se neće ukazati prilika za kvalifikacije. U svakom slučaju kada imaš priliku ispred sebe, a ne iskoristiš je onda će sigurno ostati veliki bol, nešto što ne možemo da ispravimo. I danas je jako bolno, kada se priča o tome, kada se pominje tako nešto. Ali, ne možemo da preduzmemo ništa protiv toga - priča Kristina.

Liščevićeva je svesna da su protiv Rusije i Mađarske odlučili detalji.

- Za te ekipe treba se dugo spremati, napraviti duboku analizu. U nekoliko navrata imali smo situacije da možemo da se vratimo u utakmicu, ali neka sitna dešavanja koja su nama poznata i o kojima smo mngono pričali, na kojima ćemo raditi, presudila su. Sa takvim ekipama nije jednostavno igrati, jer te kažnjavaju u trenutku. Presudili su sitni detalji, desilo se kako jeste iz nama poznatih razloga, ne bih zalazila u detalje, jer to je naša stvar i rešićemo je sigurno. Verovala sam u ovaj tim, i dalje verujem da će u budućnosti biti mnogo bolja situacija i mnogo bolji rezultati - smatra Liščevićeva.

Uzdanica naše selekcije je i pre puta za Mađarsku naglasila da nisu favoritkinje, da svoju šansu vrebaju iz drugog plana...

- Postoje mnogi razlozi zbog kojih nismo bili favoriti. Mađarska je bila domaćin, ekstremno ulaže u rukomet, u mlađe generacije. Rusija je velika sila... Ali, ipak smo duboko u sebi imale neku trunčicu nade posle SP u Japanu 2019, koje je bilo fantastično, da možda možemo malo više da izvučemo. Pogotovo što smo pre dve godine igrale protiv Mađarske na turniru u Koreji i osetile da možemo da im pariramo. Istina, sada su vratile vrlo bitne igračice, ali smo verovale da možemo da ih pobedimo - ističe Liščević.

Kristina smatra da nisu sagorele od prevelike želje, ali priznaje da ih je omelo to što su zbog ponovljenog testiranja na kovid 19 u petak uoči duela sa Rusijom bile u sobama.

- To je nešto što je ekstremno iritantno, što definitivno ometa. Jer, kada nemaš pravo da osetiš teren, da odeš na trening, da ponoviš neke stvaru, onda to sigurno utiče na igru...

RANO O POVLAČENjU

PROSEK naše selekcije u Đeru bio je 30,4 godine. Priča se da će se mnoge devojke povući.
- Ne mogu da pričam u ime drugih devojaka, da utičem na njih, ali ćemo za mesec dana viditi šta će se desiti. I moja odluka zavisi od cele situacije, kakve će stvari biti u budućnosti - ističe Liščević.

BARAŽ ZA SP SA SLOVAČKOM

RUKOMETAŠICE će se u baražu za odlazak na SP od 1. do 19. decembra u Španiji boriti sa Slovačkoj. Naše dame su u prvom meču, 16. ili 17. aprila gošće, a četiri dana kasnije su domaćini.

Gotovo je izvesno da posle neuspeha u Đeru selekciju neće voditi Ljubomir Obradović, kome ugovor sa RSS ističe u aprilu.

Pogledajte više