MOTO GP: Trijumf Dovisioza posle haosa u Špilbergu

P. Ž. 16. 08. 2020. u 15:46

ITALIJANSKI motociklista Andrea Dovisiozo trijumfao je na Velikoj nagradi Austrije koja je obilovala izuzetno dramatičnim situacijama, teškim podovima i koja je bila prekinuta u osmom krugu zbog stravičnog sudara Franka Morbidelija i Žoana Zarka!

Andrea Dovisiozo foto EPA

Italijan je, pošto je posle desetak minuta trka nastavljena, u preostalih 20 krugova pokazao da je specijalista za ovu pistu u Šplilbergu, na kojoj je pobedio po peti put stigavši do 15 pobede u karijeri i 50. za Dukati!

Drugo mesto pripalo je vozaču Suzukija, Špancu Žoanu Miru, a treće Džeku Mileru na Suzukiju. Četvrti je bio pobednik prošle trke Bred Binder na KTM motociklu, dok je Valentino Rosi Jamahi doneo špeto mesto!

- Veoma čudna trka. Dva starta. Svašta se dešavalo. Posle nekoliko krivina shvatio sam da imam brzinu. Veoma sam srećan zbog ove teške pobede. Hvala timu – rekao je Dovisiozo koji je uoči trke saopštio d a u narednom šampionazu neče voziti za Dukati,

Vodeći u šampionatu Francuz Fabio Kvartarao bio je prosečan, tek osmi na kraju, pa iako je zadrežao vođstvo u generalnom plasmanu, nije uspeo da sakupi dovoljno veliki broj bodova da bi mirno čekao povratak svetskog šampiona Marka Markeza koji je i ovaj okršaj propustio zbog povrede.

Trka je obilovala šestokim duelima i još žešćim padovima. Pored strahovitog udesa Morbidelija i Zarka, beležimo i „bliski“ kontakt dva vozača KTM Pola Espargara i Migela Oliveire, zatim pad Aleksa Rinsa na Suyukiju u trenutku kada je izbio na prvo mesto. U prvom delu trke, pre prekida, izleteo je i Kvartararo ali je uspeo da se vrati na stazu. Trku nije završio ni uvek borbeni Kal Kračlou.

U šampionatu vodi Fabio Kvartararo na Jamahi sa 67 poena. Drugi je Dovisiozo sa 56, a treći Maverik Vinjales sa 48 poena. Binder je četvrti sa 41 bodom.

Sledeća trka vozi se 23 avgusta na pisti u Špilbergu, za Veliku nagradu Štajerske.

Pogledajte više