STOPAMA VALENTINA ROSIJA: Kvartararo očarao sve na startu Moto GP šampionata

P.Ž.

03. 08. 2020. u 20:11

SVET je dugo čekao pravog naslednika velikog Valentina Rosija!

Foto: EPA-EFE/ROMAN RIOS

Iako je rušio sve rekorde kao od šale, osvajao titule kao na traci i već sada, iako nema ni 25 leta, jedan je od najboljih vozača svih vremena, Španac Mark Markez nije ni blizu popularnosti čuvenog Doktora!

Jednostavno, da bi bio veliki šampion, moraš da budeš i omiljen - kao Rosi ili kao Fabio Kvartararo! Ako ikad ikog poklonici najatraktivnijeg sporta na točkovima budu smatrali naslednikom neponovljivog Italijana, koji je pre desetak dana, osvajanjem 235. podijuma u karijeri, trećim mestom u Herezu, podsetio da velemajstori postoje, biće to mladi - Fabio.

Dve trke na startu ove sezone donele su ono što su svi još prošle godine očekivali posle brojnih pol-pozicija - prvu, a zatim i drugu pobedu! U prvoj je na stazi bio i Markez, koji je doduše pao, ali ni to ne može da umanji sjaj pobede Kvartarara koji je samo sedam dana kasnije, još nadmoćnije, sa više od osam sekundi razlike, do nogu potukao prvu zvezdu fabričkog tima Jamahe Maverika Vinjalesa. Da podsetimo, mladi Francuz vozi za privatni SRT tim, koji koristi motore "Jamahe" i koji svakako nisu u istom nivou kao one koje koristi fabrički tim! Čak, prošle godine Kvartararo je vozio motocikl sa ograničenim brojem obrtaja! Svejedno, na većini trka je bio neuhvatljiv za asove fabrike Jamahe Rosija i Vinjalesa.

POČEO SA ČETIRI GODINE

KO je mladi Francuz koji je poput meteora stigao među najbolje jahače ljutih mašina na dva točka?

- Nekako mi se čini da oduvek vozim motore. Ovo sada je dečački san - kaže Fabio, koji je do Gran-pri šampionata šest puta bio prvak Španije, uključujući i dve uzastopne titule CEV Moto 3 u 2013. i 2014. - Počeo sam da vozim sa četiri godine. Prvu titulu sam osvojio u Španiji 2008. vozeći 50 kubika. Sledeće godine bio sam šampion u 70 kubika.

I zato je još na početku ove sezone, vest iz prvog tima Jamahe obradovala sve:Kvartararo će umesto Rosija (koji će verovatno na njegovo mesto u Jamahu SRT) voziti najjaču mašinu koju ovaj japanski tim ume da napravi!

Na najveću scenu, u Svetski šampionat Kvartararo se pojavio u oktobru 2014, kada stiže u Moto 3 klasu. Vozio je Hondu za tim Estrela Galicija i sa jednim šestim mestom, najboljim plasmanom te sezone, završio na 10. mestu sa 92 poena. U sledećoj sezoni pridružuje se Leopard rejsingu (dvogodišnji ugovor), i iako su mnogi smatrali da može do titule (prethodne sezone je član Leopard rejsinga stigao do krune u ovoj klasi), Kvartararo je bio daleko od slavlja sa najboljim plasmanom na četvrto mesto u Austriji!

Ipak, dobija ponudu da 2017. pređe u Moto 2 klasu. Vozi za Pons rejsing i na debiju u Kataru osvaja sedmo mesto. Nisu mu cvetale ruže i taj rezultat je u sezoni nadmašio samo u San Marinu kada je bio šesti. Naredne, 2018. prelazi u Spid ap rejsing tim i ponovo je neprimetan. Na kraju deseti, iako je u Katalunji stigao do prve pobede u karijeri, dok je u Asenu bio drugi.

U avgustu 2018, kada je objavljeno da će Kvartararo zajedno sa Frankom Morbidelijem činiti tandem Petronas Jamahe SRT u 2019, niko se nije previše uzbuđivao od rivala. Ali, kada u kvalifikacijama za španski gran-pri ostavlja iza sebe Markeza i kompletnu elitu, i postaje najmlađi osvajač pol-pozicije u istoriji svetla pozornice se okreću ka njemu! Ređaju se pol-pozicije, druga mesta, na kraju je peti u šampionatu, ali do pobede nije došao. Razlog je ne samo neiskustvo, već i ograničenje broja obrtaja na motoru.

LIČNA KARTA

* IME i prezime: Fabio Kvartararo
* DATUM i mesto rođenja: 20. april 1999, Nica, Francuska
* TIM: Petronas Jamaha SRT
* BROJ: 20
* MOTO GP 2: 2019. i 2020.
* MOTO GP startova: 20
* POBEDA: 2
* PODIJUMA: 9
* POL pozicija: 8
* NAJBRŽIH krugova: 2
* POENA: 217
* UKUPNO POBEDA: Moto GP i Moto 2: 3

Ova sezona, koja je počela objavom da menja Valentina Rosija u fabričkom timu Jamahe, zbog pandemije je počela tek sredinom jula. Dve trke na pisti u Herezu i apsolutna dominacija! Sa 50 bodova Kvartararo juriša prema prvoj tituli šampiona sveta u motociklizmu!

Rosi je prvu krunu u najjačoj klasi osvojio sa 21 godinom. Na potezu je Kvartararo...

Pogledajte više