ZABRINJAVAJUĆI IZVEŠTAJ O ZLOSTAVLJANJU MLADIH SPORTISTA U JAPANU: Posledice idu do samoubistva

Novosti online 21. 07. 2020. u 14:38

IZVEŠTAJ o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sprotista objavljen je u nedelji u kojoj je trebalo da počnu Olimpijske igre u Tokiju.

Ilustracija foto: EPA

Izvještaj „Hjumen rajts vočca”, pod naslovom "Dobio sam toliko udaraca da ih ne mogu nabrojiti - zlostavljanje dece sportista u Japanu", raspolaže sa nizom različitih načina maltretiranja najmlađih.

Više od 800 sportista iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, učestvovalo je u ovom istraživanju. Saznaje se da su mladi ljudi udarani po licu, nogama i raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni su, lišeni vode, ali i seksualno zlostavljani i uznemiravani.

Kao posledice svih ovih maltretiranja ustanovljene su depresija, doživotna trauma, samoubistva...

- Sport je u Japanu uzrok bola, straha i nevolje. Učestvovanje u sportu trebalo bi deci da pruži radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast. Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često iskustvo dece sportista – piše u izveštaju.

Japan je uveo reforme za uklanjanje fizičkog kažnjavanja u sportu, poznatog kao taibatsu, ali je „Hjuman rajts vočc” utvrdio je da su te reforme neobavezne "smernice", a ne obavezujuća pravila, te da je napredak "neujednačen i nije nadgledan, kao i da ne postoji obvezno izveštavanje o pritužbama zbog zlostavljanja“.

- Sve dok sportski savezi i škole štite trenere nasilnike, deca neće biti sigurna – rekla je direktorka organizacije koja je istraživala ovu temu Minki Vorden.

Međunarodni olimpijski komitet je priznao izveštaj „Hjuman rajts vočca” i poručio kako su "zloupotrebe suprotne vrednostima olimpizma, koji poziva na poštovanje svih učesnika u sportu".

Pogledajte više