SPORT JE SIMBOL SRBIJE: Najmasovnija sportska organizacija na Balkanu i u 2024. godini ima veliki broj aktivnosti

Nedeljko Iljukić 13. 04. 2024. u 14:23

NAJMASOVNIJA sportska organizacija na Balkanu će i u 2024. godini biti jedan od glavnih promotera igre, zdravog života i takmičenja u našoj zemlji. Sportski savez Srbije je godinama unazad dokazao da je promocija zdravog načina života, pomoć svim sportskim savezima koji se nalaze pod njegovim okriljem, ali i želja da se u lokalnim sredinama vide (ne)skriveni talenti, u stvari idealna promocija sporta. Na čelu Sportskog saveza Srbije je predsednik, proslavljeni srpski olimpijac Davor Štefanek, glavni operativac SSS je generalni sekretar Goran Marinković, a sjajan tim saradnika koji radi u ovom savezu je dokaz kako stručnost i višedecenijsko iskustvo daju rezultate. Od njih je korist višestruka.

Sportski savez Srbije

Ako je sport zaista jedan od glavnih prepoznatljivih znakova naše zemlje, onda je Sportski savez Srbije, kao najpouzdaniji partner Ministarstva omladine i sporta, organizacija koja sportsku Srbiju "premreži" i nekoliko puta godišnje.

- Godinama smo ponosni na način na koji promovišemo sport i zdrav način života širom naše zemlje. Imamo izuzetnu saradnju sa lokalnim samoupravama, a neke od akcija koje spovodimo u mnogim gradovima u našoj zemlji su postale jedan od sportskih simbola u tim mestima - kaže za "Novosti" Davor Štefanek.

I 2024. godina će biti u znaku mnogih aktivnosti koje Sportski savez Srbije sprovodi u saradnji sa lokalnim samoupravama.

- Mali sajmovi sporta su postali jedan od sportskih simbola svakog grada ili mesta u kojem se pojavljujemo kao organizator, ali slika koja se šalje u svet sa tih događaja je najlepši dokaz da smo svi zajedno uspeli i da ovo što radimo ima izuzetnu vrednost - kaže generalni sekretar Sportskog saveza Srbije Goran Marinković.

Ove godine je planirano da se širom Srbije održi ukupno deset malih sajmova sporta, najviše sedam do juna, a ostali u septembru.

- Kruna svih naših aktivnosti je Veliki sajam sporta koji ćemo i ove godine organizovati na Adi Ciganliji u Beogradu. Ispostavilo se da je taj prostor idealan da se vidi sve najbolje i najlepše što ima sport u Srbiji. Ponosni smo i na Seoske igre koje će se ove godine održati u 34 opštine širom zemlje. Pobednici prethodnih Seoskih igara će, po već dobroj tradiciji, dobiti na poklon dva sportska terena, a to su Miločaj kod Kraljeva i Oran kod Bojnika. Sportska akcija za žene "Budi zdrava, vežbaj sa nama" je već imala odličan odziv i shvatili smo da je pun pogodak - naglašava Marinković.

Liga malih šampiona je prošle godine bila pilot-projekat za predškolce.

- Ove godine su se na konkurs prijavile čak 42 opštine i to je dokaz koliko je akcija dobra i koliko su mladi sportisti motivisani da se pokažu na terenu. Opštinska takmičenja biće realizovana u aprilu i maju, a vežbanje sa decom najmanje dva puta nedeljno se organizuje od marta do juna 2024. godine. Finale Lige malih šampiona biće održano na Velikom sajmu sporta u Beogradu, koji je planiran za 20. septembar na Adi Ciganliji. Osim navedenih akcija, ponosni smo i na tradiciolanu dodelu priznanja "Majska nagrada", a nastavljamo i sa podelom sportske opreme širom Srbije svim teritorijalnim sportskim savezima - zaključuje Marinković.

Saradnja sa policijom i dijasporom

ZANIMLjIVO je da Sportski savez Srbije ima i višegodišnju saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Akcija "Sport u policiji", posle godinu dana pauze, biće održana u ovoj godini u izmenjenom formatu. Fokus će, ovoga puta, biti na mladim pripadnicima MUP. Takmičenje će biti rganizovano u futsalu, basketu 3 na 3 i odbojci, u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Planirana su dva kvalifikaciona turnira, u Sremskoj Kamenici 27. aprila i u sportskoj sali Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu 11. maja - otkriva Marinković.

Pogledajte više