RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo su najnoviji, zvanični uslovi za Ruse da bi učestvovali na Olimpijskim igrama "Pariz 2024"

Novosti online 09. 12. 2023. u 20:40

RAT u Ukrajini, odnosno "Specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, ponovo je za jednu od "sporednih" stvari iznedrio i sportski potez. Najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" objavio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK), objavivši uslove za učešće Ruske Federacije na Igrama čiji je domaćin Pariz 2024. godine.

FOTO: Tanjug/AP

Dok dobar deo sveta prati šta se dešava u završnici jesenje ofanzive ukrajinskih snaga snaga, ali i novim prodorima ruskih (najnovije vesti iz Ukrajine uživo možete da pratite na posebnoj stranici portala "Novosti" - kliknite OVDE), sve su burnija dešavanja i u sportskim krugovima daleko od linija fronta.

Naime, nakon što su članovi Izvršnog komiteta MOK-a najpre usvojili preporuku da se Rusima i Belorusima dozvoli učešće  na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, u svojstvu neutralnih sportista, veliku buru izazvali su i zvanični uslovi koji su stavljeni pred Ruse da bi mogli da se pojave na pomenutom sportskom spektaklu.

A u pitanju su sledeći:

  • Ruski sportisti koji su prošli kvalifikacije u svojim sportovima dopušta se učešće na Igrama u Parizu 2024, ali u neutralnom statusu. Dakle, bez opreme na kojoj piše Rusija, opreme koja pritom nije u bojama ruske zastave, ali i bez grba, zastave i himne Ruske Federacije tokom nadmetanja;
  • U ovom trenutku 11 sportista iz pomenute dve države ispunjava uslove za učešće, njih osam iz Rusije i tri iz Belorusije;
  • Dopušta se učešće takmiačara samo u individualnom sportu, ekipama je zabranjen dolazak;
  • "Veoma ograničen broj" ruskih sportista sme na kraju da bude kvalifikovan za Olimpijske igre 2024;
  • Nacionalna simbolika Ruske Federacije zabranjuje se ne samo na takmičenjima, nego i na svim drugim lokacijama vezanim za olimijske igre Pariz 2024, uključujući olimpijsko selo, ali i tribine;
  • Sportisti iz Rusije dužni su da potpišu dokument u kome se navode uslovi za učešće, a u njemu se navodi i uvažavanje Olimpijske povelje, uključujući i "mirovnu misiju olimpijskog pokreta".
  • Sportisti koji podržavaju aktuelna dešava u Ukrajini ili imaju veze sa vojnim strukturama Rusije neće biti dozvoljen dolak na pariske Igre;
  • Rusima koji žele na Igre je zabranjeno da učestvuju u bilo kojoj delatnosti koja ima veze sa zastavom, himnom i nacionalnom simbolikom. To znači da ne mogu da se takmiče u nacionalnim šampionatima, jer tamo stoje istaknute zastava i nacionalni simboli. 

Podsetimo, nedavno se i deo ruske sportske javnosti zalagao za bojkot predstojećih Igara ako njihovi sportisti moraju da nastupe bez ikakvog obeležja, čak i imena države, ali je predsednik Olimpijskog komiteta Rusije, Stanislav Pozdnjakov, upozorio da bojkot sa sobom donosi bar dva olimpijska ciklusa suspenzije iz svih međunarodnih takmičenja.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pogledajte više