RUSI OVO NE PRAŠTAJU: Sportista posle ove objave odmah uhapšen, preti mu sedam godina robije

Novosti online 23. 10. 2023. u 16:11

Dok planeta prati šta se u rusko-ukrajinskim odnosima dešava usled rata u Ukrajini koji je počeo u februaru 2022. i nastavlja se nesmanjenom žestinom, najnovija vest iz Rusije stiže iz sfere sporta, jer je uhapšen sportista koji zbog objave na društvenim mrežama možda provode naredne godine iza rešetaka.

FOTO: Tanjug/AP

Naime, na zahtev tužilaštva, priveden je ruski MMA borac Iljas Jakubov, koji se tereti da je javni način, što uključuje i objave na internetu, "pravdao terorizam".

Za to krivično delo preti zatvorska kazna u trajanju do sedam godina.

Razlog za privođenje je video-snimak koji je sportista objavio, a na kome se nalaze citati Šamila Basajeva, organizatora jezivog čina otmice dece u Beslanu, gradu u Severnoj Osetiji, u Ruskoj Federaciji kada je prilikom njihovog oslobađanja u septembru 2004. poginulo 333 osobe, a namanje 783 ranjeno.

Svako veličanje lika i dela Basajeva, čečenskog borca i komandanta, pobunjenika, teroriste i političara, koji je umro 10. jula 2006. od posledice eksplozije kamiona, oštro se kažnjava u Ruskoj Federaciji, što će, po svoj prilici, na svojoj koži osetiti i pomenuti MMA borac.

Inače, njemu je posle privođenja, od suda izrečeno zadržavanje bar do 11. decembra, a sam Iljas Jakubov, koji je pred hapšenje obrisao sporni video-snimak, branio se da "nije nikakav prestupnik, nego sportista".

BONUS VIDEO: Nestvarno - ovo su Rusi zasvirali kada su fudbaleri Zvezde izašli na teren u Sankt Peterburgu

 
Pogledajte više