KAKVA DRAMA, SVET IMA NOVOG PRVAKA U ŠAHU! Rus imao titulu u ruci, pa je "predao" Kinezu - ovaj ostao u neverici (VIDEO)

Novosti online 30. 04. 2023. u 15:45

Velika borba za za titulu svetskog šahovskog šampiona između Jana Nepomnijaščija (2.795 bodova) i Lirena Dinga (2.788) u glavnom gradu Kazahstana, Astani, završena je posle čak četiri "taj-brejk" partije i to pobedom Kineza u brzopoteznoj igri, u 68. potezu, crnim figurama.

Jutjub / FIDE

Podsetimo, u meču za prvaka sveta u šahu, titulu osvaja ili onaj koji u predviđenih 14 partija prvi stigne do sedam i po bodova, ili, ako je rezultat posle 14 duela nerešen, igraju se četiri meča po ubrzanom principu.

Tačnije, umesto da, kao u "normalnim partijama" za prvih 40 poteza rivali imaju po 120 minuta, zatim 60 minuta za narednih 20 poteza, a 15 minuta za ostatak partija, s tim da se po 30 sekundi smanjuje vreme po potezu posle svakog od njih, u "rapidnom" šahu rivali imaju samo po 25 minuta po partiji.

Liren Ding i Jan Nepomnijašči igraju za titulu prvaka sveta u šahu 2023 / FOTO: Tanjug/AP

Nepomnijašči, koji je delovao bolje i konkretnije tokom uvodnih duela, imao je šest bodova posle 11 partija i u naredne tri su mu trebala tri remija (uz dvaput igranje crnim figurama) da bi postao prvak sveta.

Međutim, 12. meč je izgubio, u naredna dva odigrao nerešeno, a pritom imao ogromnu, a neiskorišćenu prednost u jednom od njih i... na red je došao brzopopotezni šah.

Prve tri partije okončane su bez pobedniika, a onda je Kinez u ukupno 18. meču finala uspeo da kao crni dođe u 68. potezu do trijumfa, time i svetske titule.

Rus je predao meč kada se našao u bezizlaznoj poziciji, ustao i čestitao rivalu i otišao, a novi prvak sveta ostao zatečen.

Ni sam nije mogao da veruje šta se dogodilo, odnosno da je iz vrlo teške situacije uspeo da se izdigne, izbori "taj-brejk", a u njemu da velikog rivala (od kog je gubio sa 3:2 do finala, a 13:9 u brzopoteznim ili revijalnim duelima) - savlada crnim figurama.

- Imao sam šanse, morao da sve završim u "klasičnim" partijama. Taj-brejk je uvek neka vrsta lutrije, naročito posle 14 onakvih, klasičnih duela. Mislio sam da je beli u poslednjem meču bliži pobedi, nisam ni zamišljao da je iz one pozicije moguće izgubiti, ali ispostavilo se da jeste - rekao je Rus.

Njegov kolega nije skrivao emocije:

- Onog časa kada je Jan predao meč, emocije su pokuljale iz mene. Nisam mogao da ih kontrolišem, rasplakao sam se. Bio je ovo vrlo težak duel. Hvala onima koji su mi pomagali. Sada sam, konačno, opušten - priznao je Kinez.

Liren Ding i Jan Nepomnijašči / FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, prvi igrač na FIDE listi Magnus Karlsen (2.853 boda) odlučio je ranije da ne brani titulu šampiona sveta.

Kako je naveo,  "nije bio motivisan da to radi".


Bonus video: Crnogorske olimpijske igre - takmičenje u lenjosti

Pogledajte više