NIKOLA PLAKAO ZBOG SREBRA: Odbojkaši Jugoslavije u finalu SP 1998. u Tokiju izgubili od Italije sa 3:0

S. Krstović 02. 03. 2023. u 09:51

TE 1998. godina u SR Jugoslaviji se još slavio Dan Republike, kada je 1943. u Jajcu formirana avnojevska Jugoslavija, koja se raspala u krvavom građanskom ratu 1991. godine. Na taj dan "sveta plava četa" borila se na SP u Tokiju sa odbojkašima Italije za zlato i izgubila sa 3:0. Svi smo u isto vreme bili ponosni i razočarani, dobro smo upamtili suze Nikole Grbića na ceremoniji dodeljivalja medalja. Bila je to i prva medalja za odbojku na Svetskim prvenstvima. Zato je odbojkašima 1. decembra 1998. po veoma hladnom vremenu dočekalo desetine hiljada navijača ispred savezne Skupštine, danas Doma Narodne skupštine Republike Srbije. Doček je bio spektakularan, nacija je odbojkaše doživela kao velike šampione.

foto jovan burmaz

Sjajne partije do finale davale su nadu da Željko Tanasković, koji se posle šampionata oprostio, i drugovi mogu da se popnu na najviši stepenik. Istina, naši su bili iscrpljeni posle pobede nad Kubom (3:1), ali još teži meč odigrali su Italijani u polufinalu sa Brazilom - 3:2. I dok se kod Jugoslovena osećao umor, "azuri" su delovali sveže i moćno. Kasnije je Simone Rosalba pao na doping kontroli, ali bez posledica, tako da niko nije ni pomišljao da kazni Italijane.

- "Azuri" su se posle teškog polufinalnog meča sa Brazilom u pet setova na volšeban način oporavili. Bili su brži, snažniji, oštriji od nas, igrali su kao da prvenstvo tek počinje. Ta njihova pripreme za finale je za nas tajna, ali i iskustvo kako da se pripremamo za naredno finale - nije selektor Zoran Gajić krio sumnju, koja je postala još jača kada se saznalo da je Rosalba bio pozitivan na doping testu.

Bilo je to vreme kada je NATO pretio SRJ bombardovanjem zbog Kosova i Metohije, tako da je i duel sa SAD bio pod budnom pažnjom. Plavi su oduvali Amerikance sa 3:0, a u predtakmičenju bili su bolji i od evropskog prvaka i olimpijskog pobednika Holandije (3:0), aktuelnog svetskog prvaka Italija (3:0)... Rusiju su u prvoj fazi pobedili sa 3:2, a u drugoj im je bio dovoljan set za polufinale - 1:3. Gajić na SP nije mogao da računa na povređenog Slobodana Kovača, a drugi tehničar Rajko Jokanović nije dobio dozvolu nemačkog Mersera da igra za plave. Pamtimo i da je debitovao 19-godišnji Ivan Miljković.

Sve te partija na šampionatu, na kojem se još igralo po starim pravilima, promene se nisu računale kao poeni, govorile su da je došlo vreme da Jugoslavija uzme prvo zlato. Nažalost, slika na terenu bila je drugačija, izgubili smo glatko, a prvo svetsko srebro nije moglo da uteši naročito Nikolu Grbića.

- Srebro nismo osvojili, zlato smo izgubili. Fenomenalnih 11 partija uoči finala primorala su me da povezujem da je kruna naša. Zato sam posle poraza od Italije bio razočaran, utučen. Bilo mi je mnogo teško, možda najteže u karijeri. Poželeo sam u jednom trenutku i da se meč nije igrao, da su se svetla u velikoj dvorani pogasala, da su reflektori objasali samo Italijane, da smo mi ostali u mraku, da nismo igrali finale - pričao je tada Nikola Grbić.

Maestralni tehničar je koji dan kasnije konstatovao:

- Naš osnovni problem je što znamo da se zadovoljavamo medaljama. Zato su Italijani prvaci, jer su od prvog dana priprema išli na titulu. Imali smo pobedničku atmosferu, okruženje, a mi smo skromno počeli da radimo, u Japan otišli tiho. Ako ne sledeće (op. 1999.) sigurno ćemo za koju godinu početi da vladamo.

I nije se prevarimo, jer su 2000. u Sidneju osvojili olimpijsko zlato, Italijane su u polufinalu razneli sa 3:0, a u finalu Rusiju - 3:0.

ISTORIJA Odbojkaši posle osvojenog srebra Foto Jovan Burmaz

JUGOSLAVIJA - ITALIJA 0:3

DVORANA: "Jojogi" u Tokiju. Gledalaca: 12.000. Sudije: Nišikava (Japan) i Palmeirim (Brazil).

JUGOSLAVIJA: Đurić 3+15, Batez 1+6, Tanasković 0+4, Boškan, Mešter 0+5, Nikola Grbić 3+2, Vladimir Grbić 3+15, Gerić 4+11, Vujević 5+19, Miljković, Petković, Vušurović.

ITALIJA: Gardini 4+12, Meoni 2+0, Gravina 1+8, Di Đorđi, Fei, Papi 12+15, Santareli, Braći 9+19, Rosalba, Đani 5+17, Pazinato 2+0, Korsano (libero).

Setovi: 12:15, 5:15, 10:15

PLASMAN

1. Italija

2. Jugoslavija

3. Kuba

4. Brazil

5. Rusija

6. Holandija ...

PUT DO SREBRA

Australija 3:0

Turska 3:0

Rusija 3:2

Kina 3:0

Grčka 3:1

Ukrajina 3:0

SAD 3:0

Holandija 3:0

Italija 3:0

Rusija 1:3

Kuba 3:1

Italija 0:3

SREBRO VREDELO 100.000 DOLARA

ODBOJKAŠI Jugoslavije su za srebrnu medalju na SP nagrađeni za 100.000 dolara. Šampionu Italiji pripalo je 200.000.

Goran Vujević je proglašen za najboljeg servera SP, za šta je nagrađen sa 50.000 dolara.

Pogledajte više