SRBIJO, RADUJ SE, IMAŠ ŠAMPIONKU SVETA! Čudesna Nadica Božanić je ispisala istoriju našeg sporta u Gvadalahari

Novosti online 20. 11. 2022. u 05:27

SRBIJA je danas dobila novu tekvondo šampionku sveta. Ovo veliko dostignuće napravila je čudesna 21-godišnja Nadica Božanić i sa pravom dokazala da je naša zemlja dobila dostojnu naslednicu Milice Mandić.

FOTO: World Taekwondo

Božanićeva je to učinila u kategoriji do 73 kilograma, a njene borbe u dvorani „Plivačkog centra“ u Gvadalahari ostaće zlatnim slovima upisane u već bogatu istoriju srpskog tekvondoa.

Put do zlatne medalje nije bio ni malo lak, ona je u ranim jutarnjim časovima "skinula skalp" Turkinje Sude Jaren Uzunčavdar, bilo je 2:0 (7:5, 7:2). Nakon toga, posle tri teške runde, slomila je otpor i Amerikanke Medlejn Gorman-Šor – 2:1 (9:3, 10:13, 3:2).

U četvrtfinalu je došla na red iskusna Kazahstanka Džansel Deniz, koja je savladana rezultatom 2:0 (15:3, 8:8). Usledio je polufinalni duel protiv Britanke Rebeke Megoven, a kada je i ta prepreka preskočena na megdan joj je izašla svetska šampionka i osvajačica srebra iz Tokija, Korejka Li Dabin.

Zanimljivo da je u pitanju takmičarka koja je te godine u olimpijskom finalu poražena takođe od naše devojke - Milice Mandić.

Foto: OKS

Devojka iz Ulsana je bila željna revanša ali nije mogla protiv neustrašive srpske lavice.

Korejka je željna osvete silovito ušla u okršaj, ali je naša šampionka odbila sve nalete rivalke i odnela prvu rundu rezultatom 12:7. Nastavila je Srpkinja da briljira i u nastavku i sa 9:3 trasirala put ka svetskom tronu.

Božanićeva je time upisala i petu pobedu danas u Gvadalahari i tako zauvek ušla u istoriju svetskog i srpskog tekvondoa. Naša zemlja je dobila četvrtog planetarnog šampiona u ovom sportu, a posle Milice Mandić, Vanje Stanković i Mahdija Hodabakšija sada je tu i mlada Zemunka - Nadica Božanić!

Bonus video: Svemirsko svetsko prvenstvo: Spektakl kakav fudbal ne pamti

Pogledajte više