SPORTSKI ZEMLJOTRES! Rusi ponovo na borilištima: Vijoriće se zastava "zbornaje", intoniraće se himna

Novosti online 05. 10. 2022. u 17:21

NAKON što je došlo do eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine i zvaničnog početka rata sportisti iz Rusije pretpeli su ogromne posledice i gotovo da su eliminisani sa svih značajnih sportskih nadmetanja. Iako povratak ruskih sportista na borilišta deluje kao nemoguća misija sada članovima "zbornaje" stižu ohrabrujuće vesti.

FOTO: Tanjug/AP

Naime, Međunarodno boksersko udruženje (IBA) glasalo je da se poništi zabrana učešća ruskim i beloruskim takmičenjima pod svojim nacionalnim takmičenjima u narednom periodu. Krovna organizacija svetskog amaterskog boksa donela je odluku obrazloživši je da politika ne bi trebalo da ima ikakav uticaj na sport.

- Svim sportistima treba dati jednake uslove. Naša organizacija poštuje svoju autonomiju i ostaje politički neutralna i nezavisna. IBA želi mir i u svakom sukobu će igrati isključivo ulogu mirotvorca. Ruske i beloruske ekipe moći će da koriste svoje zastave i grbove, a ukoliko dođu do zlatnih medalja, intoniraće se njihove nacionalne himne - navodi se u zvaničnom saopštenju FIBA.

Sada je na potezu Međunarodni olimpijski komitet, koji je u prošlosti, doduše iz potpuno drugih razloga, imao brojnih nesuglasica sa IBA.

Ovakva odluka mogla bi da izazove veliku buru, a posledice bi vrlo lako mogle da budu i izbacivanje sporta iz programa Letnjih olimpijskih igara, što bi predstavljalo pravu katastrofu za jedan od najstarijih svetskih sportova.

BONUS VIDEO: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pogledajte više