PREMINUO LEGENDARNI RVAČ: Borio se protiv Mohameda Alija, oprobao u politici, ovu bitku je izgubio

Novosti online 01. 10. 2022. u 18:22

JAPANSKI profesionalni rvač, Antoni Inoki preminuo je u 79. godini.

FOTO: EPA

Njegova smrt, koja je uzrokovana srčanom insuficijencijom, okončala je raznovrstan život u očima javnosti, tokom kojeg se Inoki borio protiv Muhameda Alija, podsticao bliske lične veze sa Severnom Korejom i pomogao da se oslobode taoci u Iraku.

Rođen u Jokohami, kao Kanji Inoki, takođe je glumio u promocijama američkog rvanja, i u dva odvojena mandata bio je političar u parlamentu.

Omaž Inokiju se slio preko društvenih medija. Atsushi Onita, još jedan profesionalni rvač koji je postao političar, napisao je na Tviteru: - Jedna era je došla do kraja.

- Hvala, Inoki-san. Vrhunski otac profesionalnog rvanja, napisao je on.

Američka legenda rvanja Tripl H je na Tviteru napisao da je Inoki "jedna od najvažnijih ličnosti u istoriji rvanja i čovek koji je otelotvorio termin 'borbeni duh' ".

- Nasleđe VVE Kuće slavnih Antonija Inokija će živeti zauvek", dodao je glavni operativni direktor "Vorld Vrestling Entertainment (WWE).

- Antonio Inoki, osnivač Nev Japan Pro-Vrestling i bivši profesionalni rvač, umro je u Tokiju", navodi se u saopštenju. "Njegova dostignuća, kako u profesionalnom rvanju, tako i u globalnoj zajednici, su bez premca i nikada neće biti zaboravljena.

Visok 1,9 metara, Inoki je bio pionir mešovitih borilačkih veština u Japanu, a proslavio se 1976. godine jer se borio protiv svetskog šampiona u teškoj kategoriji Alija u ludoj borbi rvača protiv boksera u Tokiju.

Usledili su nastupi u VVF-u, kako je WWE tada bio poznat. Kompanija je saopštila: - Jedna od ključnih ličnosti u istoriji japanskog rvanja, Antonio Inoki bio je među najcenjenijim ljudima u sportu i zabavi i verna legenda u svojoj domovini.

BONUS VIDEO: DIBALA GROZNICA: Spektakularan doček za novog fudbalera Rome

Pogledajte više