POMOĆNIK SELEKTORA FRANCUSKE PRED SRBIJU: Moramo biti na svom vrhuncu

G. KELIĆ

03. 09. 2022. u 14:30

ITALIJANI i Brazilci su nekada imali Ratka Rudića, Australijanci Elvisa Fatovića, Amerikanci i dalje imaju Dejana Udovičića, a Gruzini njegovog imenjaka Stanojevića, dok su Francuzi odlučili da svoje redove pojačaju Vjekoslavom Kobešćakom (48). Kad god poželiš da vaterpolo sport uzdigneš na viši nivo, a ti pozovi stručnjaka iz naših krajeva.

Vjekoslav Kobešćak (levo)/FOTO: LEN

Hrvatski trener od ovog leta radi kao pomoćni selektor "trikolora", sutrašnjeg rivala srpske reprezentacije u osmini finala Evropskog prvenstva u Splitu, i kao takav predstavlja najjaču kariku u timu Florijana Burzoa.

- Očekuje nas izuzetno težak posao protiv Srbije, nismo uspeli doći do drugog ili prvog mesta u grupi. Imali smo prve dve utakmice jednu dobru igru i možda šansu za tako nešto, međutim sada je to iza nas i potrebno je da se dignemo i pružimo kvalitetnu partiju u osmini finala – ističe aktuelni strateg dubrovačkog Juga.

Svesno rođeni Zagrepčanin skida teret sa svojih momaka i uloga favorita prebacuje na drugi deo bazena.

- Srbija jeste doživela težak poraz od Mađarske u grupi, ali ona je i sa lošom igrom mnogo kvalitetnija od Francuske. Mi moramo biti na vrhuncu svojih mogućnosti, želje i taktičke priprema ako želimo da pobedimo, a da pritom na sve to protivnik ima loš dan.

Ne opušta Kobešćaka ni nešto slabija izadanja "delfina" u dosadašnjem toku turniru. Osvajač Lige šampiona iz sezone 2016/2017 zna da "trikolori" mogu doći do potencijalne senzacije jedino ako budu izdržali početni nalet.  

- Srbija nije na ovaj turnir došla u najjačem sastavu. Bez Jakšića, Lazića, Mitrovića, malog Lukića, ali opet to je ekipa koja ima puno više rutine, taktičke zrelosti i discipline nego mi. Moramo zaustaviti njihov nalet i fizičku dominaciju po kojoj su poznati svi ovih godina odkad je Savić selektor. Odbrana mora biti na puno višem nivou nego što je to bila protiv Malte jer jedino ako budemo držali rezultat u egalu prve dve četvrtine, imamo određene šanse. Ako se odmah na početku odvoje, jako teško ćemo ih stići – zaključuje popularni Vjeko.

Nismo bili u ovoj poziciji od 1927.

ZA razliku od ranijih vremena kada je bilo pitanje samo sa kolikom će razlikom Srbija slaviti, sada je verovatno i prvi put slučaj da Francuzi imaju nečemu da se nadaju u duelu sa olimpijskim šampionima.

- To sigurno može biti opterećenje. Francuska mora rasti u svim aspektima da bi bila među najboljima. Ona to još nije, ali može biti jer je velika zemlja. Naravno, za to će biti potrebno vreme, naš cilj je da se plasiramo na SP u Fukuoku sledeće godine. Ovo što smo u situaciji da pariramo Grčkoj, Hrvatskoj i nadam se Srbiji je nešto novo za nas, od 1927. godine se nismo nalazili u sličnoj poziciji (tada osvojili prvo i jedino srebro na EP), ali na tome se ne sme stati i zadovoljiti – dodaje Kobešćak.

BONUS VIDEO: Detalj sa utakmice Srbija - Slovenija

Pogledajte više