KAPITEN DELFINA RANĐELOVIĆ UMERENI OPTIMISTA: "Svaki meč na EP u Splitu kao finale"

S. KRSTOVIĆ

23. 08. 2022. u 23:01

DOKTORI su više nego Dejan Savić sastavljali tim za EP. Selektor vaterpolista je juče saopštio da danas u avionu za Split, gde će se od 27. avgusta do 10. septembra održati šampionat, neće biti povređenih Nikole Jakšića (mišić) i Đorđa Lazića (leđa). U timu će biti bolesni Dušan Mandić i roviti Đorđe Vučinić.

FOTO: VSS/S. Sandić

Čak petorica će debitovati na velikim takmičenjima: Vučinić, Velkić, Pljevančić, Branković i Martinović. I neki iskusniji prvi put igraju na evropskim prvenstvima. Iskustvo sa šampionata Starog kontinenta imaju Mandić, Ranđelović, Viktor Rašović i Vico. Iz zlatnog olimpijskog tima iz Tokija su Ranđelović, Mandić i Strahinja Rašović.

- Na poslednjih pet, šest utakmica stvarno smo podigli nivo igre, prvenstveno u odbrani i tako bi trebalo da nastavimo. Moramo da idemo iz utakmice u utakmicu, jer nas očekuje težak turnir. Tim jeste podmlađen, to su trenutno najbolji igrači koje imamo. Daćemo sve od sebe, pa šta bude - ističe kapiten Sava Ranđelović.

Mada je tim u odnosu na SP u Budimpešti dosta izmenjen jer nedostaju i Branislav Mitrović (dobio slobodno leto), Nikola Lukić i Gavril Subotić, igrači jedva čekaju da počne EP i uvereni su da će svima pokazati koliko zaista vrede.

- Mislim da ekipa može da pruži više nego na SP u Budimpešti, koja je bila specifična što zbog malo vremena za priprema, što zbog umora i drugih problema. Zato mislim da sada imamo dobru priliku da ispravimo sve što je bilo loše u mađarskoj prestonici - naglašava Ranđelović.

Muški turnir startuje 29. avgusta, kada Srbija u 12.00 u grupi D igra s Izraelom. Dva dana kasnije sledi duel sa Mađarima (19.00), a 2. septembra (12.00) sa Slovenijom. Pobednik grupe ide direktno u četvrtfinale, gde će igrati s Italijom ili Crnom Gorom. Ukoliko budu drugi u osmini finala sastaće se verovatno s Holandijom.

- Ne razmišljamo o tome s kim igramo, već smo fokusirani na našu igru, s ciljem da damo maksimum. Zato će nama svaka utakmica biti najbitnije, presudna kao četvrtfinalna. I ako se desi da izgubimo od Mađarske, nije strašno, nastavićemo da igramo do kraja, pa šta bude - jasan je Ranđelović.

Sava, koji je član Vašaša, odlično poznaje Mađare koji su posle sedmog mesta na SP promenili selektora i kormilo dali Žolt Vargi.

- I oni su dosta podmladili tim. Poznajemo ih dobro, okosnica ekipe su igrači Ferencvaroša koji trenira Varga. Čeka nas teška utakmica, ali ponavljam - nama je svaka važna jer želimo da podižemo formu - podvukao je Ranđelović. n

BRUSE FORMU S HRVATIMA

- VIDI se da nedostaje još malo vremena da se uigramo. Srećom, imamo još nekoliko dana da se spremimo, s Hrvatima ćemo da treniramo do početka EP i probaćemo da u grupi podignemo formu kako bismo spremni dočekali odlučujuće utakmice - ističe Ranđelović.

SRBIJA 2022.

BOJE Srbije braniće: Dimitrije Strajo Rističević (50 utakmica), Dušan Mandić (221 utakmica / 354 gola), Radomir Drašović (75/53), Sava Ranđelović (196/80), Đorđe Vučinić (18/28), Nemanja Vico (71/45), Strahinja Rašović (113/190). Petar Velkić (18/13), Luka Pljevančić (18/4), Marko Radulović (26/33), Ognjen Stojanović (44/49), Viktor Rašović (121/79), Lazar Dobožanov (38), Stefan Branković (10/3), Vasilije Martinović (14/13).

Pogledajte više