SRBIJO, RADUJ SE, IMAŠ ATLETSKU SENZACIJU! Čudesna Adriana Vilagoš je vicešampionka Evrope

Novosti online 20. 08. 2022. u 21:48

SRPSKA atletska nada Adriana Vilagoš nastupila je u finalu Evropskog prvenstva u Minhenu, u disciplini bacanje koplja i načinila istinsku atletsku senzaciju. Devojka od 18 leta pokazala je kakvo blago Srbija ima i okitila se srebrnom medaljom, donevši našoj zemlji neopisivu radost.

SPORT: EPA

Nova atletska heroina Balkana, krenula je nekako bojažljivo, trema je uzela svoj danak. Bilo je ovo njeno prvo seniorsko finale. 

Prvi hitac je bio i njen najslabiji, ali onda se videla glad u očima za medaljom i mentalit rođene pobednice.

Govor tela i facijalna ekspresija iz serije u seriju govorili su da je satkana za velika dela, da bi u poslednjoj seriji pokazala Evropi ko je devojka koja dolazi da pomrsi konce legendama ovog sporta.

Adriana je bacila čudesnih 62,01 i dokopala se srebrne medalje na EP u Minhenu. 

Tako je Vilagoš sa 18 godina postala najmlađa osvajačica medalje na prvenstvu, a Srbiji je ovo treće medalja u Minhenu, Ivana Vuleta je osvojila zlato, a srebro Armin Sinančević.

Zlato u bacanju koplja je pripalo Grkinji Eleni Cengo sa rezultatom 65,81, a bronza Čehinji Špotakovoj sa 60,68 metara.

Evo kako je sve teklo.

ŠESTI HITAC

21.38 Srpska atletska senzacija! 62,01. Devojčica iz Malog Iđoša je učinila nemoguće. Srbija ima buduću šampionku koja je zauzela drugu poziciju sa samo 18 godina. Adriana osvaja treću medalju u Minhenu za našu zemlju. Srebro koje sija kao zlato. Devojčica sa vatrom u očima je pokorila Stari kontinent!

PETI HITAC

21.28. Pa šta radi ova devojka! Bravo Adriana. Čudesna Vilagoš u petoj seriji na 60,32cm i izbija na treće mesto. Medalja je na dohvat ruke, još jedna serija! 

ČETVRTI HITAC 

21.24 - Vilagoš baca na 56,03cm. Ostaje joj najbolji rezultat iz treće serije, a nema ni pomeranja na vrhu. Cengo, Silađi i Špotakova su trenutno na pozicijama za dodelu medalja. Još malo Adriana, možeš ti to!

21.20 - Vilagoš je na zaletištu, ali mora da sačeka finale trke štafeta atletičara na 4 x400 metara.

TREĆI HITAC

21.10 - Učenica legendarnog Jana Železnog - Tabačkova je prestupila. 

21.07 - Odronjikova, šampionka Evrope završava seriju na poslednjem mestu. Kakvo razočarenje. Poslednji hitac je bio tek nešto preko 54 metara. Srpkinja sada već izvesno završava ispred atletske zvezde i legende. Samo 18 godina ima a već čini ovakva čuda. 

20.52 - Kakav hitac Vilagoš, videlo se samopuzdanje u očima, i 59,64. Sjajna Adriana se probija na četvrto mesto. Srbija je blizu nove medalje.

DRUGI HITAC

20.47 - Čehinja Odronjikoba ide na 52,11, a Letonka Lina Muze 58,11. Naša Vilagoš je trenutno osma.

20.46 - Grkinja Elina Cengo popravila je već sjajan rezultat iz prve serije i baca 65.81, što je još više približava zlatnoj medalji.

20.45 - Adrijana je trenutno na sedmom mestu, ispred nje je Austrijanka Viktorija Hadson.

20.41 - Litvanka Jasunaite ide na 58.73, bolje nego u prvoj seriji.

20.31 - Mađarica Silađi u drugoj seriji baca 60,57cm i izbija na drugo mesto.

 20. 38 - Srpkinja izlazi, govor tela i facijalna ekspresija govore da je "u zenu".  U drugoj seriji Vilagoš je popravila rezultat i bacila 55,14cm, ovim hicem ide na šestu poziciju.

PRVI HITAC

20.33 - Slovakinja Martina Ratej, jedna od najiskusnijih takmičarki, baca hitac od 52,05cm, na šestom je mestu.

20.32 - Nemica Anika Mari Fuks uz velike ovacije baca samo 52.80 metra, razočaranje na njenom licu, tek je četvrta.

20.30 - Madara Palameika iz Letonije je dobacila do 56,55cm i probija se na treće mesto.

20.29 - Grkinja Cengo prva prebacuje 60 metara, neverovatnih 60.82cm. Izbija na prvo mesto.

20.28 - Litvanka Liveta Jasinuite je odlično bacila iz prvog pokučaja, čak 57.39cm.

20. 25 - Adriana je u prvoj seriji krenula skromnim rezultatom 51, 15. Bila je prva koja je bacala koplje, a po izrazu lica videlo se da nije zadovoljna svojim debitantskim bacanjem na velikoj sceni. A već sledeća takmičarka, Mađarica Reke Silađi bacila je 52,20, što je za nijansu bolji hitac. 

UOČI FINALA

Adriana Vilagoš, dvostruka je juniorska prvakinja sveta, počela je da nastupa na seniorskim takmičenjima i već na prvom, a to je Evropsko prvenstvo, došla do finala.

Devojka koja je rođena u Vrbasu, i ima svega 18 godina je ove sezone najdalje bacila 63,52 metara, kada se borila za titulu u finalu Svetskog juniorskog prvenstva u Kaliju pre nekoliko nedelja.

To je ujedno i najbolji rezultat sezone u bacanju koplja, pa se očekuje da ukoliko naša reprezentativka ponovi takvo bacanje, da vi vrlo verovatno Srbija mogla da je vidi na pobedničkom postolju, kako ponosno peva himnu "Bože pravde" usred Minhena. 

Pored nje, u finalu će nastupiti Reka Silađi (Mađarska), Liveta Jasiunaite (Litvanija), Elina Cengo (Grčka), Madara Palameika (Letonija), Nikol Tabačkova (Češka), Anika Mari Fuhs (Nemačka), Martina Ratej (Slovačka), Nikola Ogrodnikova (Češka), Lina Muze (Letonija), Viktorija Hadson (Austrija) i Barbora Špotakova (Češka).

Naša predstavnica otvoriće takmičenje u bacanju koplja, jer je odlučeno da baš ona nosi startni broj jedan na leđima.

Podsetimo, Srbija već ima dve osvojene medalje u Minhenu, Ivana Vuleta se nebeskim skokom okitila zlatom u skoku u dalj, dok je Armin Sinančević stigao do srebrnog odličja. 

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 
Pogledajte više