ADRIANA ZA ZLATO: Srpska kopljašica prva na rang-listama. adut i Angelina Topić

S. RAJIĆ

01. 08. 2022. u 09:00

ATLETSKA budućnost, a neki su već dokazali da su spremni i za najveću scenu. Od danas do 6. avgusta u Kaliju (Kolumbija) se održava Svetsko atletsko prvenstvo za starije juniore do 20 godina. Srbiju će na planetarom šampionatu predstavljati čak 12 sportista.

FOTO: Goran Šljivić

Prvog dana nadmetanja u kvalifikacijama (18.05, 19.28) na borilište izlazi naš najjači adut, Adriana Vilagoš, u bacanju koplja. Mlada 18-godišnja atletičarka iz Vrbasa brani zlato osvojeno prošle godine u Najrobiju, kada je pokorila planetu hicem od 61,46 metara.

Ove godine ima još impresivnije daljine od 62,76. Nedavno je na Mediteranskim igrama u Alžiru osvojila još jedno zlato (60,22), ali je sve bilo predodređeno pripremema za Kali. Adriana je ubedljivo prva na listima u konkurenciji do 20 godina, drugoplasirana Južnoafrikanka Mikajla van der Vesthujzen (58,98) i trećeplasirana na rang-listama Mađarka Fani Kover (57,95), imaju daljine od po četiri, pet metara kraće. Svetski rekord do 20 godina u vlasništvu je Kubanke Julemis Agilar, koja je 2015, u Edmontonu bacala 63,86 metara. Finale je na programu 3. avgusta od 2.20.

Takođe, od Angeline Topić u skoku uvis očekuje se da zasija u punom sjajnu. Nju kvalifikacije očekuju 4. avgusta. Ove sezone, Angelina koja je nedavno napunila 17 godina, već ima zlatno odličje sa Evropskog prvenstva u Jerusalimu (Izrael) do 18 godina, a pokušala je da obori i svetski rekord u istoj kategoriji, koji iznosi 197 centimetara.

FOTO: M. Vukadinović

Tekst potpisa

Najveća konkurencija biće joj Karmen Burs. Estonka je na nedavnom seniorskom Svetskom prvenstvu u Oregonu zauzela sedmu poziciju, sa preskočenih 1,96 metara, baš kao i Angelina. U ovoj disciplini neće biti sama, jer će uz nju skakati Zorana Rokavec, a njen najbolji rezultat ove sezone je 1,88 metara, iz dvorane U "Štark areni" u martu na SP.

Pored njih, medaljama ćemo se nadati još i od: Teodore Boberić (troskok i skok udalj), Jane Dragutinić (troskok), Anastasije Miče (400 metara prepone i 100 metara), Milice Poznanović (bacanje diska), Bogdana Vidojkovića i Strahinje Radakovića (110 prepone), Alekse Tomića (800 metara), Jovana Stranića (bacanje kladiva) i Nikole Kostića (400 metara prepone).

MEDALjE OSVAJALI IVANA, MIHAIL, AMELA...

NA juniorskim SP, otkako je naša zemlja postala samostalna 2006. godine, imamo sedam medalja, od čega dva zlata, dva srebra i tri bronze.

Prvo najsajnije odličje donela je Ivana Vuleta (tada Španović) 2008. u Bidgošću, i Adriana Vilagoš, lene. Sa medaljama su se vraćali i: Tatjana Jelača (Mirković), Mihail Dudaš, Božidar Antunović, Marija Vučenović i Amela Terzić.

Pogledajte više