ČUDO NA HUNGARORINGU: Sa desete pozicije - do pobede na trci Formule 1 za Veliku nagradu Mađarske!

Novosti online 31. 07. 2022. u 17:10

FORMULA 1 je u nedelju pokazala svetu zašto ume da bude jedno od najuzbudljivijih sportskih nadmetanja.

FOTO: Tanjug/AP

Naime, vest da je vozač Red Bula, Holanđanin Maks Ferštapen, pobedio na trci za Veliku nagradu Mađarske možda i ne bi bila čudna sama po sebi, jer se radi o pretendentu na odbranu trona, ali je on, zapravo, izveo podvig na čuvenoj stazi Hungaroring.

Aktuelni prvak sveta u Formuli 1 je u kvalifikacijama bio tek deseti, zbog problema s motorom, ali mu to nije smetalo da briljantnom vožnjom dođe do trijumfa, 28. u "najbržem cirkusu na svetu", a osmog u aktuelnoj sezoni.


Drugi je kroz cilj prošao njegov prošlogodišnji takmac za titulu, Luis Hamilton za volanom Mercedesa (i uz skoro osam sekundi zaostatka; mada je i on napravio podvig, jer je za pet pozicija nadmašio svoju početnu), a treći je bio senzacionalni pobednik kvalifikacija, Hamiltonov sunarodnik iz Velike Britanije i klupski kolega, Džordž Rasel (12,3 sekunda sporiji od Ferštapena).

Šarl Lekler, koji je ranije tokom trke uspeo da preuzme vođstvo od Rasela, ispao je iz konkurencije za najviši plasman očajnom odlukom njegove ekipe, Ferarija, da vozi na tvrdim gumama, dok se konkurencija opredelila za skroz drugačiju, a ispostavilo se daleko bolju, taktiku.

Lekler je na kraju bio šesti, a pored poemnutog trija ispred njega su kroz cilj prošli još i Sainc i Perez. Bodove su osvojili i sedmoplasirani Noris, te, iza njega, Alonso, Okon i Fetel, dok su bez novih poena ostali Štrol, Gasli, Žu, Šumaher, Rikardo, MAgnusen, Albon, Latifi, Cunoda, te Botas koji nije završio trku.

Prvo mesto u plasmanu vozača drži aktuelni šampion, Ferštapen. sa 258 bodova. Lekler je drugi sa 258, Serhio Perez treći sa 173, a slede Rasel sa 158, Sainc sa 156, Hamilton sa 146, te ostali.

Naredna trka u šampionatu F1 biće održana 28. avgusta za Veliku nagradu Belgije na stazi Spa-Frankoršamp.

Bonus video: Brzo voze i dobro zarađuju - Da li je šampion Formule 1 prvi i po plati?

 
Pogledajte više