JOVAN MIOLSKI, VELIKA NADA NAŠEG RVANJA: "Obećao sam dedi olimpijsko zlato"

Bogoljub GRUJIĆ

24. 07. 2022. u 10:00

ROĐEN da svojim karakterom, upornošću, talentom i voljom uskoro postane glavni akter svetske sportske priče, sedamnaestogodišnji Zrenjaninac, Jovan Miolski, krupnim koracima osvaja rvačke strunjače i teži da ostvari svoj san.

FOTO: Novosti

- Moj san je da jednoga dana gordo stojim na krovu sveta i čvrsto prigrlim zlato sa nekog svetskog ili olimpijskog borilišta - započinje priču Jovan, iskreno priznajući da je to obećanje dao pokojnom dedi, čije ime nosi, i ocu Đorđu, nekadašnjem reprezentativcu i sada treneru u Proleteru i nacionalnom timu Srbije.

- Možda će nekom zazvučati preambiciozno, ali ja imam svoje ideale, vredno treniram i želim da ih dostignem - nastavlja kadetski reprezentativac Srbije, uz napomenu da je rvanjem počeo da se bavi kada je imao samo sedam godina i da je već punu deceniju na strunjači, zajedno sa ocem i trenerom, koji mu je veliki oslonac i podrška.

Talenat Jovana Miolskog rano su uočili rvački stručnjaci, vrlo brzo postao je reprezentativac Srbije, standardni je član ekipe duži niz godina.

- Višestruki sam prvak države i osvajač nacionalnog Kupa, ali kao najznačajniji rezultat izdvojio bih osvajanje srebrne medalje na Prvenstvu Mediterana - dodaje Jovan, uz podsećanje na učešće na dva Evropska prvenstva.

- Naredne nedelje očekuje me Svetsko kadetsko prvenstvo u Rimu, gde se nadam da ću Srbiju predstaviti u najboljem svetlu i, ako mi se posreći, možda osvojim medalju - nada se apsolutni vladar u kadetskoj konkurenciji i velika nada srpskog rvanja.

Uz svetsku i olimpijsku vedetu, Gruzina Zuraba Datunašvilija, seniorske reprezentativce Srbije braću Mata i Viktora Nemeša, dobio je priliku da svakodnevno vežba na treninzima prve ekipe i prošle godine debituje za prvi tim Proletera sa kojim je osvojio drugo mesto u Superligi Srbije, kao jedan od najmlađih prvotimaca u slavnoj istoriji kluba.

- Naravno da je velika čast i privilegija, svakodnevno sate i sate provoditi uz te ljude, koji su svetski poznata imena, sportisti od kojih se puno može naučiti - dodaje Jovan, ne skrivajući oduševljenje kada je prošle godine, kao mladi as Proletera, išao na doček Zuri, najpre sa Olimpijskih igara u Tokiju, a onda i kada je postao prvak sveta.

Pogledajte više