OVA ODLUKA IZAZVALA JE BES SVIH: Transrodnu plivačicu nominovali za ženu godine

Novosti online 20. 07. 2022. u 15:02

TRANSRODNA plivačica Lija Tomas izazvala je veliku pažnju prethodnih meseci nakon što je u bazenu dominirala u odnosu na konkurenciju u većini takmičenja u kojima je nastupila.

Foto: Printskrin

Tomasova je 2019. godine odlučila da živi kao žena. Uradila je sve potrebne operacije i počela se takmičiti u ženskoj konkurenciji.
 

Istakla se u odnosu na ostale i porušila je gotovo sve rekorde koje je mogla na ovim takmičenjima, ali kritike su bile neizostavne. Mnogi smatraju da njoj kao biološkom muškarcu ne bi trebalo dozvoliti da se takmiči sa ženama.

Još veći bes izazvala je odluka NCAA (Američkog univerzitetskog plivačkog prvenstva) da Liju nominuje za nagradu "žena godine". To je razljutilo apsolutno sve, a majka jedne od njenih protivnica iz bazena Kim Džons ne može da se pomiri sa tom odlukom.

- Poruka koju NCAA šalje je da žene nisu uopšte bitne. Poruka je da nisu dostojne da imaju udobnost u svojim svlačionicama. Ova nominacija je samo oličenje te poruke. Frustrirajuće je - rekla je Džonsova.
 


 

Rivalka iz bazena Rajli Džins javno je poručila da joj se ne sviđa ova odluka.

- Ovo je još jedan šamar u lice žena. Prvo nacionalna titula, a zatim nominacija za nagradu. NCAA je nagradu učinio beskorisnom. Ona bi trebala predstavljati sve najbolje što jedan sportista može napraviti, ocene, karakter, vrednost. Kakav karakter je Tomasova pokazala osim sebičnosti i nepoštovanja dugih žena? Poštujem sve, ali smatram da se transrodne osobe ne bi smele takmičiti sa ženama - istakla je plivačica.

Svoj komentar dala je i čuvena teniserka Martina Navratilova. Ona je takođe protiv nominacije Lije Tomas.

- Nemate dovoljno prelepih bioloških žena sportistkinja? Koji vam je đavo? Trebam da budem srećna prave žene sklanjaju sa strane u sportu? Nema šanse. Biologija je bitna - poručila je Navratilova.

BONUS VIDEO: Rusi navijaju - Kosovo je Srbija

 


 

Pogledajte više