"RUSKA ZASTAVA MORA DA SE VIJORI": Članovi Komiteta za sport Rusije podneli su Državnoj dumi nacrt novog zakona

Novosti online 22. 06. 2022. u 21:07

ČLANOVI Komiteta za fizičku kulturu i sport Rusije podneli su Državnoj dumi nacrt zakona po kojem bi državne zastave trebalo da budu okačene na svim sportskim objektima, a svaka fizičko-kulturna i sportska manifestacija trebalo bi da počne podizanjem zastave i izvođenjem ruske himne.

FOTO: Tanjug/AP

Nacrt zakona predlaže da se proširi spisak institucija na čijim zgradama ili  je ruska zastava trajno istaknuta na sve sportske objekte, bez obzira na vlasništvo, uključujući Ruski olimpijski komitet, Ruski paraolimpijski komitet, profesionalne sportske klubove, fitnes centre...

Dmitrij Sviščev, šef komiteta, kaže da su sportisti Rusije diskriminisani.

- Dugi niz godina ključni državni simboli Rusije bili su predmet očigledne diskriminacije u međunarodnom sportu. Ali ruska zastava mora da se vijori i himna mora uvek da se čuje na takmičenjima unutar zemlje. To će smanjiti negativan efekat neprijateljske politike prema osnovnim vrednostima sporta i ruskog društva u celini - rekao je Sviščev.

Prema njegovim rečima, Rusi "treba da umeju da pokažu ponos svojom zemljom uvek, u onim danima, satima i minutima kada je to neophodno". On je dodao da inicijatori predloga zakona žele da podrže i ruske sportiste koji su prema njegovim rečima "neviđeno dugo bili lišeni mogućnosti da predstavljaju svoju zemlju i sve građane koji aktivno saosećaju sa sudbinom ruskog sporta".

Predlog zakona predviđa izmene članova 4. i 6. Federalnog ustavnog zakona "O državnoj zastavi Ruske Federacije" i člana 3. Saveznog ustavnog zakona "O državnoj himni Ruske Federacije".

BONUS VIDEO: Srpski "delfini" se nasmejani spremaju za Svetsko prvenstvo

 
Pogledajte više