NE MOGU VIŠE NI POD NEUTRALNOM ZASTAVOM: Najpoznatija borilačka organizacija na svetu potpuno izbacila Ruse

Novosti online 18. 06. 2022. u 18:36

NAJPOZNATIJA kik-boks organizacija u svetu "Glori" je saopštila da je raskinula ugovore sa svim ruskim sportistima, uključujući i šampiona u poluteškoj kategoriji Artjoma Vahitova. To je jedna od najvećih kompanija za promociju ovog sporta na svetu i za njih su se borile sve najveće zvezde poput Mirka Filipovića, Remija Bonjaskog, Badr Harija, Ernesto Husta...

Foto Profimedia

Do skora, "Glori" je dozvoljavao Rusima da se bore ali samo ako ne nose nikakvu zastavu niti predstavljaju svoju naciju. Nejasno je šta je izazvalo iznenadnu promenu statusa.

Organizacija se odjednom oglasila saopštenjem i navela niz prepreka sa kojima se suočava.

- Zbog invazije ruske vlade na Ukrajinu koju mi osuđujemo osuđujemo, Glori je naišao na niz prepreka koje su onemogućavale organizovanje borbi za njene ruske sportiste, barijere poput zabrane putovanja, zabrinutosti za sigurnost, blokada plaćanja zbog finansijskih sankcija širom sveta - navodi se u saopštenju.

U nastavku se dodaje kako je šampionski pojas oduzet doskorašnjem prvaku Vahitovu, samo zato što je Rus, a za upražnjenu titulu su već odredili ko će biti naslednik.

- Trenutni šampion u poluteškoj kategoriji Artjom Vahitov je bio među nekoliko ruskih sportista kojima sa kojima su raskinuti ugovori, čime mu je oduzeta titula u poluteškoj kategoriji. Glori je usvojio preporuku Međunarodnog olimpijskog komiteta od prošlog februara da se ruskim sportistima dozvoli da se bore samo kao neutralni takmičari bez ikakve nacionalne pripadnosti. Međutim, kako se rat nastavlja, organizacija je utvrdila da je u najboljem interesu karijera i bezbednosti ovih sportista da se oslobode svojih ugovornih obaveza prema Gloriju, čime su uklonjeni sa rang-lista i da im se omogući prilika da se takmiče na drugom mestu. U svetlu Vahitovog raskida, organizacija je brzo objavila novu borbu za sada upražnjeni pojas. 20. avgusta u Dizeldorfu, u Nemačkoj, mi ćemo održati Glori 81, gde će se Luis Tavares i Sergej Maslobojev boriti za taj pojas - navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Ko je Dmitri Bivol?

 

 
Pogledajte više