NOVIM PUTEVIMA DO PARIZA: Svetska odbojkaška federacija objavila pravila kvalifikacija za Olimpijske igre

Novosti online 07. 04. 2022. u 21:09

DO Pariza novim putevima. Puleni novih selektora odbojkaša i odbojkašica, Igora Kolakovića i Danijela Santarelija, moraće da izbore plasman na Olimpijske igre u prestonici Francuske (26. jul - 11. avgust 2024), po novom sistemu, objavila je Svetska odbojkaška federacija (FIVB).

FOTO: N. Skenderija

Najbolja 24 tima sa rang-liste FIVB, od 12. septembra za odbojkaše, odnosno 17. oktobra 2022. za odbojkašice, će biti podeljena u tri grupe sa po osam selekcija na osnovu serpentina (1-3 su prvi nosioci, 4-6 drugi i tako redom), po jednokružnom sistemu svako sa svakim, 7 kola. Plasman na OI izboriće po dve najuspešnije reprezentacije iz svake grupe.

Termini kvalifikacionih turnira već su poznati, od 16. do 24. septembra 2023. odbojkaši će voditi bitke da se vrate na OI prvi put od Rija 2016, dok će bronzane sa prošlih Igara igrati od 30. septembra do 8. oktobra.

Osim šest selekcija koje će ovim putem izboriti OI i Francuske, koja se kao domaćin automatski kvalifikovala, poslednjih pet putnika u Pariz biće poznato tek po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Tada će, na osnovu rang-liste FIVB, prioritet imati reprezentacije sa kontinenata koje u tom trenutku nemaju "vizu".

Na turniru će najboljih 12 odbojkaških reprezentacija u obe konkurencije biti podeljeno u tri grupe po četiri selekcije, plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane, kao i dve najbolje trećeplasirane. 


Bonus video: Brzo voze i dobro zarađuju - da li je šampion Formule 1 prvi i po plati?

 
Pogledajte više