ŠTA BI REKAO TEOFILO STIVENSON? Kubanskim bokserima posle 60 godina odobreno da pređu u profi ring

S. R.

05. 04. 2022. u 21:16

POVRATAK kubanskih boksera u elitne vode! Prvi put posle čak 60 godina, odnosno od 1962, kada je nakon revolucije Fidel Kastro ukinuo profesionalni sport.

FOTO: BSS

"Plemenita veština" je ovoj karipskoj zemlji na amaterskom nivou podarila 80 zlatnih medalja na svetskim prvenstvima i 41 najsjajnije odličje na olimpijskim igrama.

- Tri i po godine radimo na ugovoru koji odgovara filozofiji našeg sporta, a koji dozvoljava ulazak sportista u profesionalni boks. U prvoj fazi uključićemo tim od pet ili šest boksera, koji će otići u Evropu ili Latinsku Ameriku, potom će se vratiti u kubansku školu - istakao je predsednik Saveza Alberto Puč.

Takođe, potpisan je ugovor sa meksičkom kompanijom "Golden ring", a prve borbe su zakazane za maj. Od 2014. boks je na poluprofesionalnom nivou, a lokalni tim koji učestvuje u Svetskoj bokserskoj seriji (VBC) osvojio je tri titule u poslednjim pet izdanja.

- Učešće na profesionalnim ligama poboljšaće naš nivo, jer ćemo se součiti sa najboljim bokserima, to će nam omogučiti da ostanemo u eliti - rekao je dvostruki olimpijski i petostruki svetski šampion Hulio Sezar la Kruz.

Ovim su se stekli svi uslovi da konačno u ringu na najvišem mogućem nivou u "plemenitoj veštini" vidimo najbolje boksere sa Kube. Jedan od najvećih "udarača" Teofilio Stivenson (po tri zlata na OI i SP) morao je da odbije borbu za Muhamedom Alijem, jer je mogao da izgubi državljastvo ukoliko napusti zemlju. Isti slučaj je kasnije zadesio i šestostrukog uzastopnog svetskog šampiona Feliksa Savona (i on ima tri olimpijska zlata), kojem su "mahali" velikom svotom novca da uđe u ring sa Majkom Tajsonom...

BONUS VIDEO - Sportski skandal koji je ušao u istoriju

 
Pogledajte više