KAKAV KRAJ ŠAMPIONATA PLANETE U BEOGRADU! Pao svetski rekord, atletika ovo dosad nije videla!

D. N. 20. 03. 2022. u 20:10

SRBIJA i njena prestonica Beograd su od 18. do 20. marta bili epicentar atletske planete, jer se u "Štark areni" održalo Svetsko dvoransko prvenstvo, a poslednjeg dana nadmetanja, u poslednjem nastupu, pao je svetski rekord.

Screenshot / RSI

Armand Duplantis ostvario je najbolji rezultat svih vremena u skoku s motkom.

On je u prestonici Srbije ostvario skok od čak 6,20 metara.

Šveđanin je obezbedio zlato kada je preskočio 6,05, što njegov rival Tijago Braz, iz Brazila, nije uspeo iz tri pokušaja. Potom je Duplantis prilično morao da sačeka, kako bi se okončalo finale muške štafete 4 h 400 metara, pa je "napao" svetski rekord. 

FOTO: Tanjug/AP

Iz prva dva pokušaja nije uspeo, a onda je usledila još jedna duga pauza, zbog ženske štafee 4 h 400 metara. I, iz drugog skoka Duplantis se vinuo taman koliko treba da postavi novi najbolji rezultat svih vremena u ovoj disciplini.

Ovaj 22-godišak je aktuelni evropski i olimpijski šampion, dok je na Svetskom prvenstvu u Dohi 2019. bio srebrni. I prethodni svetski rekord bio je u njegovom vlasništvu, iznosio je 6,19 metara i bio je postavljen na mitingu u Beogradu pre dve sedmice.

Najviše osvojenih medalja

Etiopija je završila šampionat planete sa četiri zlatne, tri srebrne i dve bronzane medalje, a zbog broja onih najsjajnijih okonačala je ovaj šampionat na prvom mestu po učinku.

Druge su Sjedinjene Američke Države sa 3-7-8, treća Belgija (2-0-0), a potom slede Švajcarsa (1-2-0), te na deobi petog mesta Bahami, Španija, francuska, Portugal i Ukrajina (1-1-0). Deseta je Jamajka sa jednom zlatnom i dve bronzane medalje.

Srbija je zahvaljujući Ivani Vuleti na deobi 12. pozicije, sa jednom medaljom i to zlatnom.

Bonus video: Beogradska arena poprimila novi izgled pred Svetsko prvenstvo u atletici

 
Pogledajte više